K čemu ta stávka je? Nejde jim o kvalitu školství, kritizoval Fiala zapojené školy

1019
Sdílejte
Stávka ve školství:
Více než pouhý boj o peníze Stávka, která se chystá zasáhnout české školství, vyvolává ostré reakce a rozdílné pohledy na její oprávněnost a cíle. Zatímco premiér Petr Fiala kritizuje zapojené školy a tvrdí, že jim nejde o kvalitu vzdělávání, ale o využití složité situace, odbory a učitelé poukazují na dlouhodobé problémy a nedostatečné financování.
Co je jádrem sporu?
Podle školských odborů je důvodem stávky nedostatečné financování školství a snaha zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků. Odboráři také kritizují návrh na snížení maximálního počtu hodin výuky financované ze státního rozpočtu, což by mohlo vést k redukci volitelných předmětů a omezení dělení tříd při výuce jazyků. Tyto obavy jsou v kontrastu s ujištěním vlády, že stávka je neopodstatněná, protože rozpočet na školství roste a učitelé mají garantovanou mzdu nad průměrnou úroveň.
Vládní perspektiva
Premiér Fiala a ministr školství Mikuláš Bek poukazují na to, že rozpočet na školství se meziročně zvyšuje a že vláda se snaží o reformy a zlepšení kvality vzdělávání. Z jejich pohledu je stávka nezodpovědným krokem, který narušuje vzdělávací proces a klade neopodstatněné požadavky.

Kam dál?

Pamatujete si na seriál Dempsey a Makepeacová ? Jak dnes vypadají představitelé seriálu

Agáta Hanychová po letech přiznala, že Prachaře podváděla. Za její nevěru si mohl sám…řekla

Uplynulo dvacet let od autonehody, při níž u Karlových Varů zahynul legendární hokejový trenér Ivan Hlinka

Kabir Bedi, herec proslavený především rolí Sandokana. Vychovávala ho česká rodina. Finanční krize a smrt syna ho dostaly na dno

Marian Jurečka se netají láskou k alkoholu : Na Moravě dáváme hanácký trojboj…pochlubil se

Další články