Robert Fico odmítl podpořit další sankce proti Rusku. Ukrajinu označil za nejzkorumpovanější zemi

1125
Sdílejte

„Pokud si má Slovensko udržet takovou úroveň sebeobrany, kapacity, velké kapacity pro vojenskou pomoc. To jsou dva pohledy – já říkám, že to není z čeho, on říká, že nic nepošleme, ale v zásadě je to jedno a to samé,“ informoval Peter Pellegrini. Mezitím přišla reakce z Ruska prostřednictvím agentury AFP, že naše prohlášení o zastavení vojenské pomoci Ukrajině konflikt jen stěží změní. Robert Fico však trvá na tom, že toto není naše válka. A stejně tak i jeho politika při jednáních v Bruselu.

Kreml: Záměr Slovenska zastavit vojenskou pomoc Ukrajině konflikt jen stěží změní

Záměr nové slovenské vlády zastavit vojenskou pomoc Ukrajině konflikt jen stěží změní, řekl mluvčí Kremlu agentuře AFP. Nově jmenovaný premiér Robert Fico hovořil o nulové vojenské pomoci Ukrajině. Podle Kremlu hraje Slovensko v dodávkách západních zbraní Kyjevu jen minimální roli.

„Podíl Slovenska na dodávkách zbraní (do Kyjeva) nebyl ve skutečnosti tak velký, a proto (rozhodnutí zastavit vojenskou pomoc Bratislavy) celý proces sotva ovlivní,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, než znovu obvinil Spojené státy, že svou pomocí Ukrajině přilévají olej do ohně. „Hlavním hybatelem tohoto procesu vůbec není Kyjev, ale Spojené státy. Čím déle tedy USA přilévají olej do ohně svými akcemi, svým přímým zapojením do konfliktu, tím déle budou pokračovat. Ale také nebude moci změnit běh událostí. Rusko dosáhne svých cílů,“ řekl mluvčí Kremlu podle státní tiskové agentury TASS.

Komentátoři upozorňují, že Ficův negativní postoj k vojenské pomoci Ukrajině by mohl paradoxně poškodit slovenské zbrojovky, které po hubených letech zažívají lepší časy kvůli oživení poptávky po jejich výrobě v důsledku ruské vojenské invaze na Ukrajinu. To platí i pro vlajkovou loď slovenského zbrojního průmyslu, samohybné houfnice Zuzana 2. Ty se nyní vyrábějí pro Ukrajinu na základě komerční smlouvy.

Na začátku srpna předal slovenský státní podnik Konconstructa-defence Ukrajině další dva kusy samohybných houfnic Zuzana 2. Jedná se o první dělostřelecké soupravy z celkového počtu 16 vyrobených Dánskem, Norskem a Německem. Podle tehdejšího slovenského ministerstva obrany budou všechny slíbené slovenské houfnice dodány Ukrajincům do konce roku 2024.

Kam dál?

Bývalý šéf úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky. Před Fica nikdo neskočil, druhá rána nesmí vyjít

Vztahy Vlastimila Harapese: O své první ženě Eleně moc nemluvil, druhou mu přebral kolega

Z Ulice odchází Vilma Nyklová : Byla v seriálu od roku 2005

Juraj Cintula, muž, který provedl atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, se v minulosti sám stal obětí útoku

Diváci Výměny manželek zuří : Bordel před domem, smrad z cigaret, akty v obýváku a hnusné týrání psa. Vezměte jim to nebohé zvíře…

Další články