Robert Fico odmítl podpořit další sankce proti Rusku. Ukrajinu označil za nejzkorumpovanější zemi

1109
Sdílejte

Nový slovenský premiér Robert Fico odmítl zavést další sankce proti Rusku, pokud by poškodily Slovensko, protože se domnívá, že většina dosavadních sankcí bolela. Jako premiér nehodlá podpořit poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině, která se od loňského roku brání ruské vojenské invazi. Fico to řekl před dvoudenním summitem lídrů EU, kterého se zúčastní po svém středečním jmenování premiérem. Fico tak trval na svých názorech z doby před zářijovými parlamentními volbami, které jeho strana vyhrála. Fico označil Ukrajinu za nejzkorumpovanější zemi na světě.

„Nebudu hlasovat pro žádné sankce proti Rusku, pokud nebude na stole analýza dopadů na Slovensko. Pokud mají existovat sankce, které nás poškodí, jako nás poškodila většina sankcí, pak nevidím důvod, proč podporovat byť jen vzkazy,“ řekl Fico členům evropského výboru slovenského parlamentu. Dodal, že pobaltské země chtějí do konce summitu EU prosadit vazbu na další balíček protiruských sankcí.

Slovensko patřilo až do nástupu Ficovy vlády k silným podporovatelům Ukrajiny, čemuž pomáhaly i vojenské dodávky, a také se řadilo mezi zastánce protiruských sankcí. „Jako premiér budu podporovat nulovou vojenskou pomoc Ukrajině,“ řekl Fico. Jeho postoj znamená, že Slovensko je po Maďarsku druhou zemí Višegrádské skupiny (V4 – Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko), která odmítá dodávat zbraně na Ukrajinu.

„Postoj mé vlády je takový, že okamžité zastavení vojenských operací je nejlepším řešením, které pro Ukrajinu máme. Evropská unie by se měla transformovat z dodavatele zbraní na mírotvůrce,“ řekl Fico. Podle něj by bylo lepší, aby Ukrajina a Rusko jednaly dalších deset let, než aby se zabíjely. Zopakoval své stanovisko, že současný konflikt na Ukrajině byl dříve způsoben útoky ukrajinských fašistů na civilní obyvatelstvo ruské národnosti. Slovenský premiér označil za nereálnou možnost, že by se Rusko stáhlo z anektovaného Krymského poloostrova nebo z okupovaných oblastí východoukrajinských regionů. Představa, že se někomu podaří zatlačit Rusko do kouta jako jadernou mocnost konvenčními zbraněmi, je podle něj naivní.

Kam dál?

Ivana Gottová žila s Karlem Gottem, který byl starší o 37 let. Jaký byl ve skutečnosti příběh jejich lásky? Trnitý i romantický

Hvězdné manýry manýry Ewy Farne : Za hodinu zpívání ji nestačilo 600 000. Tohle vše jí musí pořadatelé koncertů splnit…

Prezident Petr Pavel vyzval k přijetí eura v České republice jako krok k dosažení „první ligy“ v Evropě

Charlotte Ella Gottová nedávno oslavila své osmnácté narozeniny. Tato mladá dáma nejen vyrostla do krásy, ale také má talentu na rozdávání

Vláda schválila novou reformu penzijního systému. Zvýšení věku odchodu do důchodu. Úleva pro náročné profese

Další články