Zrušení umělci: Vyjádřili svůj názor, takhle dopadla jejich kariéra

1626
Sdílejte

I Chaplin
Legenda němého filmu Charlie Chaplin také trpěl svými. Po druhé světové válce vzniklo ve Spojených státech napětí kvůli možné hrozbě šíření komunismu. V té době slavný Federální úřad pro vyšetřování (FBI) obvinil stovky občanů, v nichž viděli komunistické špiony nebo sympatizanty Sovětského svazu. Mezi podezřelými byl i slavný herec. Chaplin odmítl diskutovat o svých politických názorech, načež ho agenti FBI nazvali bolševikem a potenciálním bezpečnostním rizikem. To se odrazilo v hercově kariéře, jeho filmy se setkaly s nepřátelstvím a bojkotem. Když v Londýně uvedl svůj nový film Limelight, byl mu zakázán návrat do USA. Chaplin, rodilý Angličan, našel nový domov ve Švýcarsku, kde v roce 1977 zemřel. Po jeho smrti získal částečné uspokojení – když se politické klima v Americe změnilo, jeho popularita a postavení filmové ikony byly postupně obnoveny.

Mezi publikem
U nás se s problémy s režimem pravidelně setkávalo humoristické duo Milan Lasica a Július Satinský. Od roku 1959, již během studií, začal Milan Lasica vystupovat s Júliem Satinským v autorských divadelních představeních, v nichž reagovali na aktuální společenské dění s humorem a prvky ironie. I když z jejich replik bylo zřejmé, že se jedná o politickou satiru, komunistický režim ji dlouho toleroval. To se změnilo po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V roce 1970 bylo divadlo na Hlavní třídě, kde duo v té době působilo, uzavřeno kvůli odvážné kritice okupace. Oběma humoristům byla zakázána umělecká činnost. V brněnském divadle byli ubytováni dva roky, ale i zde je neustále sledovali takzvaní teenageři. Po návratu na Slovensko se stali členy operety Nová scéna, na které se podíleli jejich výtvarní kolegové Ivan Krajíček a Kamil Peteraj. Ale ani tady neměli klid. Jak již v minulosti několikrát uvedli, nebylo snadné pobavit diváky pocitem, že v publiku neustále číhá doručovatel obávané státní správy. Více svobody získali až několik let před revolucí. V roce 1982 vzniklo Studio S, kde díky odvaze vedení začali humoristé opět uvádět své autorské inscenace.

Kam dál?

Marie Pilátová si za natáčení trilogie Slunce, seno vydělala tisíce. Helena Růžičková si jí a ostatních vesničanů nevšímala

Rodina legendárního závodníka Michaela Schumachera se rozhodla vydražit jeho vzácnou sbírku luxusních hodinek. Zbavili se i nejcennějšího kousku!

Vlastimil Harapes ještě stačil sepsat poslední vůli. Komu majetek odkázal?

Známá narkomanka Katka Bradáčová promluvila o své dceři: Šestnáctiletá Tereza chce být zdravotní sestřičkou

Uznávaný český lékař promluvil o stavu Roberta Fica: Nekrózy jsou špatné znamení, není schopen hojení

Další články