Maroko zasáhlo ničivé zemětřesení, hlásí více než 800 mrtvých

550
Sdílejte

Světoví politici Maroku vyjadřují soustrast

Na síti X své kondolence vyjádřilo množství politiků ze všech koutů Evropy, včetně českého premiéra Petra Fialy. „S velkým zármutkem sleduji následky ničivého zemětřesení v Maroku. Vyjadřuji soustrast rodinám obětí a přeji to nejlepší těm, kteří přišli o své domovy. Česká republika je připravena poslat do Maroka potřebnou pomoc,“ napsal Fiala 

Prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová zaslala kondolenční telegram marockému králi Muhammadu VI. Jménem občanů Slovenské republiky prezidentka v telegramu vyjádřila upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí a zraněným popřála brzké uzdravení. „Vaše Veličenstvo, v této pohnuté chvíli jsem myšlenkami s vámi a přeji vám a všem obyvatelům Maroka zejména mír, klid a bezpečí,“ uvedla Čaputová.

Země chystají praktickou pomoc

Mezi prvními, kteří chystají praktickou pomoc, je podle stanice Al-Džazíra Izrael. Jeho ministerstva obrany a zahraničí podle informací stanice dávají dohromady „velký tým“, který v zasažené zemi pomůže se záchrannými operacemi. Mezi oběťmi podle stanice nejsou žádní Izraelci. V Dillí, kde dnes začal summit skupiny vyspělých ekonomik G20, svou soustrast vyjádřili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, indický premiér Naréndra Módí nebo předseda Evropské rady Charles Michel.

„Hlubokou soustrast“ projevily podle agentury AFP také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin. Soustrastní poselství marockému králi Muhammadu VI. poslal například finský prezident Sauli Niinistö.

Zprávu budeme aktualizovat.

Kam dál?

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Další články