Dokázali jste to ! 100 milionů pro Martínka se vybralo a částka se stále zvyšuje

8382
Sdílejte

A radostnými slovy nešetří ani Nikol Leitgeb, která to všechno začala. „Instarodino, tohle byl majstrštyk. V týhle době, kdy je trendy individualismus a všichni se chceme zejména SEBErealizovat, je božský vědět, že se umíme okamžitě zmobilizovat a vytvořit početnou a pevnou komunitu lidí se společným cílem,“ napsala na svůj instagram.

Malý bojovník
Martínek se narodil jako zdravé miminko, ale brzy se u něj objevily různé problémy. Nebyl ochoten sát k prsu a trpěl bolestmi břicha a nadměrným pocením. Žádná dieta, léky ani lékařské rady nepomohou.

Když mu byly tři měsíce, dostal se do nemocnice s akutním zánětem průdušek a byl několikrát hospitalizován, než si začal uvědomovat, že něco není určitě v pořádku. Když mu bylo jeden a půl roku, potíže se zhoršily a malý chlapec nebyl schopen dýchat ani jíst bez častého odsávání hadičkou (rodiče někdy i několikrát za hodinu). Komplikované krmení a časté zvracení nakonec vedlo u Martínka k celkové podvýživě, ale ta byla nakonec diagnostikována.

Co je AADC syndrom

Jde o velmi vzácné genetické onemocnění, na světě je jen asi 120 potvrzených případů. Způsobuje ho nedostatečná funkce enzymu AADC, který odpovídá za přeměnu aminokyselin na neurotransmitery, které mají na starosti komunikaci mezi nervovými buňkami.

Lidi s tímto onemocněním trápí těžké neurologické problémy, svalová slabost, poruchy pohybu, spánku, problémy s polykáním a spousta dalších příznaků, které jsou hodně individuální a jednotný mustr neexistuje.

Bohužel Martínek trpí tou nejtěžší formou, nemůže se pohybovat, jen ležet, vlastně ani hlavičku bez pomoci neudrží vzpřímeně. Trápí ho svalové křeče, časté zvracení, má oslabený polykací a sací reflex, proto je neustále nadměrně zahleněný. Lékařské prognózy jsou takové, že takto nemocné děti se nedožívají více než pěti až sedmi let.

Pokračování na další straně

Kam dál?

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Další články