Pomohl jim? Počet Putinových odpůrců a kritiků, kteří předčasně opouštějí svět, stále přibývá

767
Sdílejte

Ruský oligarcha se silnými vazbami na ruské politické elity, který utekl do Británie poté, co se pohádal s Putinem si ani v exilu nedal klid. Během exilu ruskému prezidentovi vyhrožoval, že ho svrhne násilím. Nezvrhl. V březnu 2013 byl nalezen mrtvého v jeho domě v Berkshiru. V tomto případě byla pravděpodobnou příčinou opět sebevražda, britská policie však pracovala také s verzí, že šlo o vraždu.

Natália Estemirová

Novinářka z Ruska, která se specializovala na odhalování porušování lidských práv ze strany ruského státu v Čečensku pochopitelně Kremlu příliš nevoněla. V roce 2009 ji neznámí pachatelé unesli a později byla objevena v lese u obce Gazi Jurt se střelnými ranami na hlavě. Podle jejího bývalého kolegy Olega Orlova stál za její smrtí někdejší čečenský bojovník a prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov.

Alexandr Litviněnko

Bývalý agent KGB byl vůči Putinovi velmi kritický a obvinil ho mimo jiné z objednávky vraždy novinářky Anny Politkovské. Zemřel v roce 2006, tři týdny po vypití šálku čaje v londýnském hotelu a podle vyšetřovatelů byl prošpikován smrtícím poloniem-210. Britští policisté zjistili, že Litviněnka otrávili agenti FSB Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun, kteří „pravděpodobně“ jednali na Putinův příkaz.

Anna Politkovská

Novinářka z Polska, která stále kritizovala Putina a ve své knize „Putinovo Rusko“ ho obvinila z přeměny země na policejní stát. V roce 2006 ji ve výtahu před jejím bytem zavraždili nájemní vrazi. Před soudem stálo pět mužů, kteří prý jednali na objednávku. Odměnu ve výši 150 000 dolarů jim vyplatila neznámá osoba.

Sergej Jušenkov

Bývalý plukovník v ruské armádě a politik, který se pokoušel dokázat, že za zorganizováním bombových útoků v Moskvě v roce 1999 stojí Vladimir Putin. Přestože ten je spojoval s Čečenci. V roce 2003 byl zabit jediným výstřelem do hrudi, nedaleko jeho moskevského bytu.

Kam dál?

Starosta Pavel Novotný se dostal do konfliktu s některými místními obyvateli. Zavolali na něj policii. Ubožáci, nadával jim

Obavy o zdraví princezny Kate : William poprvé řekl, jak postupuje léčba rakoviny

Ondřej Sokol známý moderátor kvůli Aspergerovu syndromu při natáčení Na lovu trpí. Mám strach z lidí…přiznal

Monika Bagárová prožívá obrovské zklamání: O zpěvačku nebyl zájem, do O2 areny prodala jen 700 lístků

Skvělá zpráva : Martínek, na jehož léčbu se Češi složili dělá velké pokroky. Má radost ze života a daří se mu dobře

Další články