Přísady
Kvásek:
50 g čerstvého droždí
1 čajová lžička cukru (5 g)
3 polévkové lžíce žitné mouky (30 g)
1/2 šálku teplého mléka (125 ml)
Všechny přísady na kvásek dejte do mísy. Potom důkladně promíchejte, aby nevznikly hrudky.
Nechte ho 15-20 minut kynout.
Těsto na koblihy:
- celý kvásek
- 4,5 šálku polohr. mouky (700 g)
- 8 vaječných žloutků
- 1/2 šálku cukru (100 g), nejlépe jemného cukru na pečení
- 1 sklenice mléka (250 ml)
- 100 g oleje
- 3 lžíce oleje
- 1 sklenice lihu (nepovinné, aby koblihy „nepily“ tuk)
Navíc:
- džem, marmeláda alebo lekvár
- tuk na smažení (v mém případě řepkový olej)
- 200 g mléčné čokolády (rozpuštěné)
- 250 g dobře vychlazené 30% smetany
- 1 čajová lžička cukru
- ztužovač šlehačky
Recept pokračuje na další straně