POZOR ! V moři číhá masožravá bakterie. Jaké jsou příznaky onemocnění?

742
Sdílejte

Nedávno se objevila ve vyšších zeměpisných šířkách než dosud, například v zálivu Delaware v USA, ale také v Evropě v Baltském moři. „Výskyt v posledních desetiletích stoupá a případy jsou hlášeny iv odlehlých oblastech, kde se toto onemocnění neobjevovalo a kde se podmínky prostředí považovaly za nepříznivé,“ píší vědci v jiné studii publikované ve známém časopise The Lancet s názvem Budoucí scénáře rizika infekcí Vibrio v podmínkách oteplování planety .

A ne div. PLUS 7 DNÍ se podívalo na poslední výzkum o změnách v mezinárodních vodách, který v lednu vyšel v publikaci Advances in atmospheric sciences . V roce 2022 se množství tepla obsaženého v našich oceánech a mořích zvýšilo o deset zetajoulů, což odpovídá stonásobku světové výroby elektrické energie. Například ve Středozemním moři byly zaznamenány teploty o šest stupňů vyšší než dlouhodobé průměry.

Náš kontinent je tedy v ohrožení. Podle nedávné práce o výskytu rodu Vibrio v Evropě zaznamenaly případy infekce způsobené masožravou bakterií v Turecku, Španělsku, ale iv Dánsku.

Neexistuje však žádná oficiální databáze napočítaných případů ani u nás, ani v Unii, protože je případů stále relativně málo.„Vibriózy jiné než cholera nepatří mezi povinně hlášená onemocnění, proto nedisponujeme přesnými ani přibližnými údaji o výskytu onemocnění způsobených Vibrio vulnificus,“ vzkázal nám odbor komunikace Úřadu veřejného zdravotnictví.

Kam dál?

Kladno se potýká s problémem odcizených nákupních vozíků. Supermarket zavedl speciální opatření

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Další články