Nevěra je běžný jev: Někdy může vztah dokonce upevnit, oživit a dát mu volnější rozměr

485
Sdílejte

Spokojený manželský život však podle zjištění nezvyšoval pravděpodobnost, že nevěrník, respektive nevěrnice svého činu lituje. Pocity lítosti se vyskytovaly mimořádně zřídka. Účastníci místo toho zpravidla hlásili spokojenost se svou aférou, a to jak z citové, tak ze sexuální stránky. Tato zjištění podle vědců naznačují, že nevěra není nutně důsledkem hlubokých problémů ve vztahu.„Účastníci vyhledávali aféry, protože chtěli nové, vzrušující sexuální zážitky, nebo někdy proto, že nepociťovali silnou oddanost ke svým partnerům, ne proto, že jim chybělo citového naplnění,“ konstatuje Selterman s kolegy ve studii .

Také se ukázalo, že aféry většinou neměly negativní vliv na kvalitu hlavního vztahu. V některých případech nevěrný partner dokonce informoval svého protějšku o svých sexuálních záletech. To někdy vedlo k rozvodu nebo rozchodu, ale jindy místo toho k zabudování sexuální volnosti do vztahu.

Náročná monogamie
Dylan Selterman podotýká, že zjištění na uživatelích portálu Ashley Madison bude třeba ověřit i na jiných populacích, abychom ověřili jejich univerzální platnost. Ale už nyní lze s opatrností konstatovat několik závěrů. Především skutečnost, že v porovnání s široce vžitými představami představuje nevěra podstatně komplikovanější jev. „Lidí k ní vede široká paleta příčin,“ vysvětluje psycholog. „Někdy sklouznou k aféře navzdory tomu, že jejich vztah je velmi dobrý. Nevidíme pádné důkazy, které by naznačovaly, že k nevěře vede nespokojenost ve vztahu nebo nižší spokojenost se životem obecně.“

Kam dál?

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Opilý muž na Zlínsku vyhrožoval vystřílením dětí ve školách

Tisíce Slováků otrávil start hokejového MS : „Hanba Čechom.“ rozléhalo se areálem. Stovky lidí začaly naštvaně odcházet

Proč jsme schopni riskovat život pro pěkné selfie ? Bizarní smrt kvůli fotkám

Rodiny obětí z univerzity nedostanou odškodné pokud nepřiznají majetek

Další články