MIMOŘÁDNĚ : Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi (†86)

997
Sdílejte

Z podnikatele premiérem
Silvio Berlusconi se narodil 29. září 1936 v Miláně. Před vstupem do politiky podnikal nejprve ve stavebnictví a poté přešel k médiím. Založil soukromou televizní síť Fininvest a odstranil monopol Rai. Přebral od ní Canale 5, Italia 1 a Rete 4. Jeho televizní pořady se vysílaly iv Německu, Francii a Španělsku. Patřilo pod něj i vydavatelství Mondadori a audiovizuální distribuční společnost Medusa.

Do politiky vstoupil Berlusconi v roce 1994, kdy založil politickou stranu Forza Italia a celý národ si ho od té doby pamatoval díky projevu „Itálie je země, kterou miluji“. I když vyhrál volby, jeho první vláda vydržela necelý rok. Další volby vyhrál až v roce 2001, tehdy byl premiérem celé volební období. V roce 2008 mu to opět nevyšlo, když jeho vláda předčasně skončila. Později se ještě vrátil jako předseda nové strany Lid svobody, ale v roce 2011 odstoupil. V politice byl aktivní i ke konci života, píše Financial Times. V krizi, která v létě minulého roku svrhla vládu bývalého premiéra Maria Draghiho, hrál právě Berlusconi klíčovou roli. Později se připojil k vládní koalici Giorgie Meloniové.

Kam dál?

Skvělá zpráva : Martínek, na jehož léčbu se Češi složili dělá velké pokroky. Má radost ze života a daří se mu dobře

Karel Havlíček použil na sociální síti ostrá slova na adresu Pavla Novotného. Označil ho za „zvířátko“ a přirovnal ho k „tupé hlavě s velkým břichem a malým pinďourem“.

Monika Bagárová plánovala oslavit své nadcházející třicáté narozeniny velkolepým koncertem v pražské O2 areně. Ten zrušila. Radost se začala vytrácet, vysvětlila

Tereza Kerndlová a její manžel zažili chvíle hrůzy. Ihned po autonehodě jí i manžela odvezla záchranka

Rodina oblíbené herečky a dabérky Simony Postlerové už zveřejnila detaily posledního rozloučení. Smuteční oznámení ale prozradilo mnohem víc!

Další články