Harapes si po roce mlčení podal Margitu: Exmanžela Hany Zagorové trefil do živého

122059
Sdílejte

Je to tak trapný košický komplex, zaťal do živého.

Od smrti zpěvačky Hany Zagorové (†75) uplyne v srpnu rok, ale její první manžel, baletní mistr Vlastimil Harapes (76) na ni stále vzpomíná s pietou. „Na poslední rozloučení s ní jsem nebyl, protože jsem nechtěl dávat veřejně na obdiv svůj žal a, přiznám se, dodnes nikam moc nechodím. Stále se mi to zdá neuvěřitelné,“ vyjádřil se pro PLUS 7 DNÍ. Potkali jsme ho na slavnostní ceremonii v Národním divadle Košice, kde jistý čas působil a, jak se nám vyznal, k metropoli východu má stále mimořádný vztah.

V posledním období se na onen svět pobralo hned několik jemu blízkých lidí, proto se většinou smutný zdržuje ve svém pražském bytě, kde nejraději spí. „I proto jsem rád, že mě vytáhli do Košic. Lidé mě tady na ulici zastavují, debatujeme, vzpomínáme. Je to velmi fajn rozptýlení,“pochvaloval si.

Účelové manželství

V Košicích se Vlastimil Harapes objevil jen pár dní po smrti blízké přítelkyně, slavné mezzosopranistky Sone Červené, ale stále ho sužoval bohužel i za exmanželkou Hanou Zagorovou. Manželství uzavřeli v roce 1986 účelově, protože pěvecká diva si chtěla adoptovat dítě a bez zpečetěného svazku by jí to tehdejší socialistické zřízení nepovolilo. Dvojice se seznámila během nahrávání televizního silvestrovského pořadu na sklonku roku 1983. Hana pak nabídla Vlastimilovi účinkování ve svém slavném pořadu Dluhy Hany Zagorové, kde měl hrát němého prince. „Nevím, co mě to napadlo, ale řekl jsem jí, že s nabídkou souhlasím jen tehdy, když tam budu zpívat. Byla zaskočená, ale do týdne mi volala, že souhlasí,“ zavzpomínal si Harapes.

V uměleckých kruzích respektovaný umělec se pro širokou veřejnost stal slavným až po odvysílání pořadu. V díle s podtitulem Pohádka z karet účinkoval kromě tehdy neohrozitelné zlaté slavice i po boku Karla Gotta či Jiřího Korna. „S Hanou jsme se měli velmi rádi. Nikdy jsme se nehádali ani po sobě nekřičeli. Když jsme se po dvouleté známosti brali, říkala: Nikdy se nerozvedeme, dobře?“ zamyslí se.

Manželství nazývá Vlastimil Harapes jedním slovem sladké. „Ano. Byl to vysloveně sladký život, když jsme se doslova koupali v šampíčku. Při ní jsem se naučil pít bublinky. Vládla mezi námi viditelná harmonie. Celý náš společný život probublal. Všechno bylo veselé a bezvadné,“ hodnotí roky po boku obletované hvězdy. Obdivoval také její smysl pro absolutní perfekcionismus.„Všechno dělala nejlépe, jak věděla, a měla velký cit pro detail. Stalo se například, že obdivovala nějaký prstýnek, přičemž poznamenala, že je krásně udělaný zespodu.“

Sok v lásce

Hanku jsme vídali po boku Vlastíka, jak mu říkala, na společenských večírcích, plesech a dokonce spolu nazpívali několik duet. Píseň Jen pár dní patří v Česku dodnes k nejslavnějším. „Vznikla jen náhodou pro pořad Dva z jednoho města. Hanička byla tak jemná a něžná. Tvořili jsme spolu krásný pár a lidé nás měli rádi. Na jevišti jsme u této písně i tancovali. Dodnes na to číslo mnozí včetně mě rádi vzpomínají,“ vyznává se nostalgicky.

Během manželství získal Harapes prestižní cenu Televizní rolnička a spřátelil se s mnoha prominentními osobnostmi.„Hana velmi ráda pořádala různé veselé večírky. Tam jsem měl možnost seznámit se s Ljubou Hermanovou, Olgou Schoberovou, se Stellou Zázvorkovou, s Jiřinou Bohdalovou či Jitkou Zelenohorskou. Ljuba uměla ve vysokém věku udělat provázek. Byla neuvěřitelná. Vyzkoušeli jsme si spolu i zvedačku,“ prozrazuje.

Kam dál?

Dominika Gottová na mizině. Přišla o peníze z podpory pro nezaměstnané ! Nešťastná a ve finské pasti

Alena Schillerová se otevřeně podělila o jedno z nejnáročnějších období svého života – o těhotenství během studia a výchovu dvou dětí

Je to 10 let od doby, kdy si Iveta Bartošová sáhla na život. Poslední dny před smrtí : Samota, extrémní hubnutí a telefonát matce

Objevily se nepříjemné spekulace o králi Karlovi III. (75), který bojuje s rakovinou. Panovník je na tom o mnoho hůř, než by se mohlo zdát. Aktualizují se plány na pohřeb, zní z okolí paláce

Spekulace o nové partnerce Andreje Babiše po rozchodu s Monikou. Mluví se o tajemné zrzce, kterou zná už dlouho

Další články