Obsahuje flavonoidy, třísloviny, rostlinné kyseliny, sliz, volné aminokyseliny a fenolové kyseliny, vitamín C. Má protizánětlivé, antipyretické, vnější analgetické, baktericidní a antivirové vlastnosti.
V klasické medicíně existuje mnoho příkladů jejích léčivých vlastností: obvykle se zdůrazňují chladivé a stahující vlastnosti a doporučuje se zejména pro zevní použití. na zanícené vřídky, nosní záhyby.
Pro jedovaté kousnutí pavouky, popáleniny. Její vymačkaná šťáva se dodnes používá v lidovém léčitelství ke zmírnění zánětů středního ucha – zřejmě proto dostala přezdívku „ušní“ – a k hojení popálenin, řezných ran a štípnutí hmyzem.
Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti šťávy z jejích opunciových listů se hojně využívají také v kosmetickém průmyslu. Používá se zejména v regeneračních přípravcích, krémech po opalování a přípravcích proti vyblednutí.
Kosmetičky používají jeho listy mimo jiné ve vodných masážních krémech a jako prostředek ke zklidnění pokožky. V lidovém léčitelství se používá ke zmírnění horečky, léčbě průjmu a červů a zevně k léčbě bolestí končetin, popálenin, úpalů, úžehu a krvácení.