Čeká nás nejpekelnější léto za posledních 10 let? Meteorologové v tom mají jasno: Připravte se na nejhorší!

1398
Sdílejte

„Právě jsme zaznamenali osm nejteplejších let, přestože jsme v posledních třech letech zaznamenávali ochlazující vliv La Niña, což mělo efekt na dočasné zmírnění nárůstu globální teploty. Potenciální vývoj fenoménu El Niño v průběhu letošního roku povede s největší pravděpodobností k novému vrcholu hodnot globální teploty a zvýší šanci na překonání teplotních rekordů,“ uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas. Tento jev ovlivňuje například i formování hurikánů a může způsobit suchá v Austrálii nebo Indonésii.

Dosud nejteplejších let byl rok 2016, a to právě kvůli vlivu El Niño, ale také globálnímu oteplování. Třeba však uvést, že jev bude mít vliv na globální teplotu až rok po vrcholu jevu, tedy největší „peklo“ nás zřejmě čeká až o rok. 

„Svět by se měl připravit na příchod jevu El Niño, který bývá často spojen s nárůstem výskytu veder, sucha nebo extrémních srážek v různých částech světa. Naopak, může přinést i zmírnění extrémního sucha v oblasti Afrického rohu, či zmírnění projevů předešlé La Niñe, „ uvedl Taalas. Klimatický jev El Niňo se obvykle objevuje každé dva až sedm let a obvykle trvá devět až 12 měsíců. Pojí se s oteplováním hladiny v centrálním a východním Tichém oceánu.“

Kam dál?

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Opilý muž na Zlínsku vyhrožoval vystřílením dětí ve školách

Tisíce Slováků otrávil start hokejového MS : „Hanba Čechom.“ rozléhalo se areálem. Stovky lidí začaly naštvaně odcházet

Další články