Strašně prskal a nakázal vystřihnout mě z programu: Moderátorka se pustila do Soukupa

5006
Sdílejte

Kariéru začínala na Slovensku, ale po rozdělení státu se přestěhovala do rodného Česka, kde zažila největší mediální slávu.

Teprve nyní zdůvodnila, že se sbalila pro nechutné výhrůžky smrtí. „Slováci mě nenáviděli pro mé zpravodajské příspěvky z Federálního shromáždění v Praze a dali mi to velmi nepříjemně pocítit,“ řekla nám. V rozhovoru, který ZUZANA BUBÍLKOVÁ (70) poskytla ERIKOVI KOLLÁRIKOVI, přiznala také vztah se ženatým bavičem Miloslavem Šimkem či velký konflikt s hercem Jiřím Krampolem.

Navzdory příkořím, které jste zažívali na Slovensku, nelitujete, že jste se přestěhovali?

Jsem Češka s českou národností, narodila jsem se v Gottwaldově, dnešním Zlíně. Když mi bylo devět let, otec měl problémy s tuberkulózou a lékaři mu doporučili přestěhovat se do hor. Proto jsme odešli do Martina. V Bratislavě jsem vystudovala žurnalistiku a začínala jako moderátorka rozhlasového programu Pozor zatáčka!
Časem jsem se na Slovensku stala negativním příkladem všeho možného. Nejhůře oblečená, nejošklivější, nejméně slovenská. To je jaká? Dodnes nevím. Neměla jsem problém si tyto ceny i převzít, ale nebylo od koho. Anticena se snadno vyhlásí, ale už se asi nepočítá s tím, že dotyčný si po ni přijde. Takže jsem se jen vrátila domů.

Po Něžné revoluci jste se stal zástupkyní šéfredaktora zpravodajství v České televizi. Na vaše porady chodíval prý také herec a tehdejší ministr Ladislav Chudík. Jak jste vnímali jeho přínos?

On byl velmi slušný a nevýrazný. Všichni jsme byli nějak poznamenáni režimem, hádali jsme se jako psi. On byl z toho chudák úplně vyděšený. Politiku chtěl dělat bez konfliktů. A to nejde. Choval se přesně jako primář Sova v seriálu Nemocnice na okraji města, takže to nemohl samozřejmě zvládnout.

Říkali jste, že Slováci vás pro vaše politické příspěvky ve zpravodajství nenáviděli. Jak se to projevovalo v praxi?

Do Prahy jsem začala chodit namísto starších redaktorů, u kterých se zjistilo, že byli agenty StB a někteří z nich donášeli zároveň sovětské KGB. Já bych se s ataky, které jsem zažívala, dokázala vyrovnat, ale zatáhli do toho i moji rodinu.
Za stěrači auta jsem si nacházela papírky s odkazy, že mě už mají a vědí, kde jsem. Mé matce telefonovali, koho to porodila a ve škole zase šikanovali mého syna nejen spolužáci, ale i učitelé. Dokonce mu nadávala i inspektorka za to, že určitě půjdu volit ty nesprávné. Byl to vrchol, když už jsem měla strach io náš život.

Kdy jste se definitivně rozhodli odjet do Prahy?

Až po nepříjemném zážitku ze silvestrovské noci v roce 1992. Dělala jsem v Bratislavě reportáž z rozdělení Československa. Najednou mi začali lidé házet dělobuchy pod nohy. Ožralý, zfanatizovaný dav mi vyhrožoval bitvou a zabitím. Tehdy jsem měla opravdový strach.

„Šimkovi jsem nechtěla rušit rodinu. Vždyť měl tři děti a ty ho potřebovaly.“

Zuzana Bubílková

S Otem Černým jste se mezitím stali průkopníky politických diskusních pořadů. Jak jste se dostali k práci na legendárním programu Co týden dal?

Když jsem v Praze dostala nejvyšší vyznamenání za publicistiku a zpravodajství, přišel za mnou tehdejší ředitel Československé televize Jiří Kantůrek a ptal se mě, jestli večer odjíždím domů do Bratislavy. Řekla jsem ano a on reagoval, že nepůjdu, protože druhý den budu dělat s Otem Černým pořad Co týden dal.
Byla jsem náhrada za Luba Karáska. Oznámil, že nepřijde, protože doma v Banské Bystrici si našel před dveřmi mrtvou kočku. Dostal strach o svou mladou rodinu. I jemu vyhrožovali, že když pracuje pro federální televizi, není pořádný Slovák.
Všechno jsme si dělali sami a nebyl žádný internet. Dá se říci, že jsme dali základ moderní žurnalistice u nás.

Vzpomínáte si speciálně na nějakého politického respondenta?

Nejvíce bych měla být vděčná tehdejšímu ministru kultury Dušanu Slobodníkovi. Na každou moji otázku reagoval tak, že je protislovenská. A na závěr mi ještě vyhrožoval, že to tak nenechá. Lidé na Slovensku byli po odvysílání tohoto pořadu ještě více proti mně a Češi s částí Slováků byli za mě. Nechápala jsem, co jsou to protislovenské otázky, ale díky Svobodníkovi jsme měli rekordní sledovanost a já jsem se stala hvězdou.

Kam dál?

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný vyvolal rozruch. Šokoval svým výrokem o nemocné Aničce Slováčkové. Dám ti do držky, vzkázal Kolovratník

Obavy o život herce Jana Kačera. Bojuje se zákeřnou chorobou. Byl hospitalizovaný v nemocnici kvůli problémům s dýcháním

Mrazivá slova Slováčka : Musí si sáhnout až na dno stejně jako Iveta. A když ani to nepomůže, přichází bohužel to nejhorší

Ivana Gottová žila s Karlem Gottem, který byl starší o 37 let. Jaký byl ve skutečnosti příběh jejich lásky? Trnitý i romantický

Hvězdné manýry manýry Ewy Farne : Za hodinu zpívání ji nestačilo 600 000. Tohle vše jí musí pořadatelé koncertů splnit…

Další články