Obložené chlebíčky a jednohubky jsou naše národní specialita.Jednohubky jsou hit. Připravují se snad ke každé oslavě. Vytvářejí se v podobě rafinovaných pomazánek všech možných barev, kterými se potírá chléb, bageta, veka, rohlík, celozrnné pečivo, sušenky, košíčky, ale i zelenina. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.
Potřebné přísady:
Těsto:
350g hladké mouky
Výkon 250 g
5 polévkových lžic zakysané smetany
Ostatní:
sýr na ozdobu
klobásky
vejce k potření
pepř podle chuti
Postup přípravy:
1. Připravíme si těsto. Vezmeme misku a dáme do ní mouku, změklou heru a zakysanou smetanu a rukama vypracujeme hladké těsto. Necháme alespoň hodinu v chladničce odpočinout, poté dáme na pomoučněné (hladkou moukou) desku, vyválíme placku a vykrájíme například sklenicí.
2. Rozmícháme vajíčko s pepřem. Koření dejte podle své chuti. Na vykrojené kolečko dáme klobásku a opět potřeme ochuceným vajíčkem. Položíme na to druhé kolečko, potřít opět vejcem a nakonec posypat sýrem.
3. Upečeme dozlatova.