Podívejte, co se stane v pátek třináctého 2029: Vědci promluvili, reálná hrozba pro Zemi?!

1048
Sdílejte

Článek pokračuje na další straně

Co když Apohis do Země narazí?
Předpovědět efekt asteroidu podobného Apophisu, kdyby zasáhl Ze, není jednoduché. V geologických záznamech naší planety se nic podobného nenachází. Jiné objekty byly buď mnohem větší, než například asteroid, který před 66 miliony let vyhubil dinosaurů, nebo mnohem menší. Jsou zde ještě faktory jako velikost, hustota a hmotnost asteroidu či úhel a rychlost dopadu. „Velikost a rychlost jsou hlavními faktory, ale důležitá je i povaha cílového místa. Dojde-li k nárazu v oceánu, může způsobit nebezpečné tsunami, na souši se tas vyprodukuje mnohem více vyvrženého prachu. A samozřejmě hlavním faktorem je, jak blízko k dopadu dojde k lidské populaci,“ přiblížil profesor na Katedře vědy a inženýrství Země na Imperial College London Gareth Collinse-mailu.

Pokud by Apophis narazil do Země rychlostí 72 000 km/h, což je průměrná rychlost asteroidů, uvolněná energie by dosáhla asi deseti miliard joulů. To odpovídá výbuchu globálního jaderného arzenálu. Bylo by to asi 100 000krát více než energie Čeljabinského meteoru a milionkrát více energie než bomby shozené na Hirošimu.

Kam dál?

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Další články