Alexander Fleming, objevitel penicilinu, jednou řekl: „Antibiotika vás vyléčí, ale jen víno vás udělá skutečně šťastnými.“ A měl pravdu – sklenice kvalitního vína dokáže rozjasnit i ten nejchmurnější den.
Jak si můžeme vybrat to nejlepší víno z obrovské nabídky, dokonce i na pultech supermarketů. Zde je několik základních pravidel! Mnoho lidí se rozhoduje na základě předpokladu, že co je drahé, musí být dobré. V případě vína to není vždy pravda.
1.Víno v “krabici”
Pokud je víno v krabici, je to už špatný bod. Nikdy nekupujte víno v takovém obalu, neboť určitě není kvalitní. Kvalitní víno naleznete jen v lahvích.
2. Šroubovací uzávěr
Víno se šroubovacím uzávěrem nemusí být nutně špatné, ale spíše můžeme usoudit, že jde o mladší stolní víno, které by se mělo zkonzumovat dříve a nedoporučuje se uchovávat dlouhá léta. Kvalitní, stará vína jsou vždy korkovaná. Levnější vína, která nejsou velmi kvalitní, mají obvykle plastovou zátku.
Článek pokračuje na další straně