Do našich končin se dostal z Jižní Ameriky ještě v době Kryštofa Kolumba. Původně byl znakem prestiže a vyskytoval se jen jako součást menu na velkých hostinách.
Dnes je toto ovoce lehce dostupné a je oblíbené zejména díky své sladké a osvěžující chuti. Kromě té však má také mnoho zdravotních přínosů.
Ve své původní domovině byl ananas již po staletí uznáván pro své pozitivní účinky hlavně na trávení a také proto, že působí protizánětlivě. Jedna jeho složka má dokonce prokázané účinky proti rakovině.
V čem spočívá síla ananasu?
Protizánětlivé účinky jsou připisovány především činnosti bromelainu – enzymu a silnému antioxidantu. Dodnes již proběhlo mnoho studií zaměřených na funkce tohoto enzymu.
Věří se, že dokáže:
zmírnit bolesti kloubů
artritidu
tiší záněty
brání růstu nádorů
zkracuje dobu léčby po operacích.
Bromelain je jeden z nejznámějších výživových doplňků v Německu, kde bylo zjištěno, že pomáhá zmírňovat záněty a otoky nosu a vedlejších nosních dutin a to hlavně po operaci nebo zranění. Tento enzym zabíjí bakterie a bojuje s infekcemi.