Vánoce jsou za dveřmi a čím si lépe zkrátit čekání na Ježíška, než nebeskou vánoční roládou.Recept na vánoční roládu vám výborně poslouží, pokud chcete sebe i své blízké během svátků potěšit něčím sladkým.
Ingredience:
4 vejce
90 g práškového cukru
90 g polohr. mouky
0,5 balíku prášku do pečiva
40 g oleje
250 g tvarohu nebo mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
150 g švestkové povidla
čokoládová poleva na ozdobu
Postup přípravy:
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech přikryjeme pečícím papírem. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
2. Vejce rozšlehejte do pěny, přidejte 75 gramů cukru a šlehejte dalších 4 – 5 minut, dokud nevznikne nadýchaná lehká hmota. Tajemství nadýchané piškoty spočívá právě v dlouhém šlehání vajec, hmota by měla být velmi vzdušná.
3. Ve třech krocích nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva do vajec rozšlehaných s cukrem, zatímco jemně mícháme gumovou stěrkou. Po přidání mouky nalijeme do těsta rozpuštěné máslo a jemně promícháme.
Recept pokračuje na další straně
4. Těsto vylijeme na plech, vyhladíme po celé ploše. Pečeme dozlatova 10 – 12 minut.
5. Hotovou piškot vyjměte z plechu, posypte moučkovým cukrem, poté vrchní stranu otočte na čistou utěrku, opatrně stáhněte papír. Sviňte do role a nechte úplně vychladnout.
6. Je-li to nutné, ořízněte okraje piškotu tak, aby byly rovné. Natřeme švestková povidla v tenké vrstvě.
7. Krém : Do mísy si dáme tvaroh nebo mascarpone a zalijeme studenou smetanou. Šleháme do nadýchané hmoty, přidáme podle chuti cukr.
Recept pokračuje na další straně
8. Na švestkovou nádivku natřete tvarohový krém, aniž byste přesáhli okraje. Na jedné krátké straně udělejte krémovou vrstvu silnější než jinde, aby bylo uprostřed rolády hodně nádivky. Srolujte roládu z dlouhé strany . v případě potřeby si pomozte utěrkou. Roli zabalíme do fólie a vložíme do chladničky švem dolů.
9. Roládu pak podle fantazie buď polijeme čokoládovou polevou, nebo posypeme moučkovým cukrem a dozdobíme ovocem.