Recept pokračuje na další straně
4. Polovinu slaniny nakrájejte na tenké plátky, klobásu a uzené maso na větší kousky. Druhou polovinu slaniny nakrájejte na kostičky.
5. Cibuli nakrájejte nadrobno a stroužky šalotky rozdrťte.
6. Mleté maso vložte do mísy. Kostky slaniny trochu rozmrazte, na jejím tuku orestujte nakrájenou cibuli a vše to přidejte k masu.
Přidejte dušenou rýži (to je jeden z důvodů, proč je druhým tajemstvím dokonalého plněného zelí správná příprava, protože pokud rýži předem dusíte, nebude tvrdá), sůl a pepř a přidejte polovinu červené papriky.
7. Celou nádivku promíchejte, uprostřed udělejte jamku a vmíchejte do ní vejce. Ještě jednou promícháme, ručně uhněteme a rozdělíme na 8 porcí pro 8 plněných zelných kousků.
8. Do dlaně jedné ruky vložte zelný list, do kterého vložte jednu část náplně. Zelné listy zabalte, dva okraje přeložte a srolujte. Chcete-li připravit plněné zelí, nejprve dejte na dno velké zapékací mísy polovinu kysaného zelí. Navrch dáte nádivku (tj. obalené zelí) a zároveň do něj přidejte kousky klobásy a uzeného masa. Nakonec vše přikryjte druhou polovinou zelí.
9. Na vrch dejte další koření, aby bylo plněné zelí ještě výjimečnější. Přidejte bobkový list a feferonku (nepovinné, pokud ji nemáte rádi), na vrch položte plátky slaniny a posypte druhou polovinou červené papriky.
10. Na jedné straně přilijte šťávu z uzeného masa (nejprve ochutnejte, pokud je příliš slaná, zřeďte ji). Plněné zelí je připraveno k vaření. Vše přikryjte a dejte vařit. Pokud se šťáva vypaří, přidejte vodu, abyste ji nahradili.
A to je třetí tajemství přípravy skutečně chutného plněného zelí.
Je důležité, aby v hrnci na konci nezůstalo příliš mnoho šťávy. Plněné zelí je opravdu dobré, když na konci vaření nezůstane mnoho šťávy. Když je maso měkké a slanina roztaje, pokrm je hotový.
Recept pokračuje na další straně