Asi většina lidí zná prospěšné vlastnosti vlašských ořechů, ale málokdo si uvědomuje, že listy vlašských ořechů jsou stejně důležité.
Listy obsahují vitamíny, glukosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické silice. Ke zlepšení zdraví můžeme použít nejen listy, ale i kůru z nezralých ořechů, ale také mladé plody, které ještě nemají tvrdou skořápku.
Užíváním ořechových listů můžeme posílit srdce, podpořit správné fungování cév, zlepšit metabolismus a snížit hladinu cukru v krvi. Kromě toho mají listy antibakteriální a antiseptický účinek. Při aplikaci na rány dokáží urychlit jejich hojení a podpořit léčbu zánětů a mykóz kůže.
Jak sbírat a sušit listy vlašských ořechů
Listy by se měly sbírat koncem května a začátkem června. Toto je doba, kdy jsou listy zcela vyvinuty. Musíme dávat pozor, aby listy nebyly nemocné – nesmí mít žádné zbarvení nebo jiné příznaky, které nejsou pro rostliny přirozené. Při sběru listů je musíme oddělit od stonku. Mladé ořechy sbíráme iv červnu, u některých stromů i v červenci.
Úrodu sušte na tmavém a vzdušném místě. Dobře usušené listy by neměly ztratit zelenou barvu. Ty, které zhnědnou, je třeba ihned zlikvidovat. Sušené zelené listy vložte do sklenice nebo jiné těsně uzavřené nádoby.