Švédský mandlový dort: Potěší se rodina, ale i hosti !

4152
Sdílejte

Švédský mandlový dort … Říká se, že tenhle báječný křupavý mandlový dortík byl nejoblíbenějším zákuskem švédského a norského krále Oskara II., a proto nese jeho jméno.Chutná a vypadá jako mistrovský cukrářský kousek, jeho příprava ale nijak složitá není.

Složení:
Pro dortovou formu o průměru 20-21 cm.
6 vaječných bílků
130 g cukru (1,5 dl)
115 g mletých mandlí
30 g holandského kakaa (1,5 polévkové lžíce)
30 g kukuřičného škrobu (1,5 polévkové lžíce)
několik kapek octa nebo citrónové šťávy
špetka soli

K plnění:
6 vaječných žloutků
1,5 dl smetany ke šlehání
130 g cukru (1,5 dl)
30 g kukuřičného škrobu (1,5 PL)
150 g oleje
1/2 sáčku plátkovaných nebo sekaných mandlí

Kam dál?

Fantastický noční kuskusový salát – svěží, šťavnatý a plný chutí!

Nepečené vánoční kuličky – „zerbo“ a makové s marcipánem

Plněné ořechové perníčky s marmeládou a čokoládovou polevou

Benátský zákusek – jemný dezert s čokoládou, rumem, medem a višněmi!

Tradiční poklad z Moravy : Valašské frgále s hruškovou, makovou a tvarohovou náplní

Další články