Švédský mandlový dort … Říká se, že tenhle báječný křupavý mandlový dortík byl nejoblíbenějším zákuskem švédského a norského krále Oskara II., a proto nese jeho jméno.Chutná a vypadá jako mistrovský cukrářský kousek, jeho příprava ale nijak složitá není.
Složení:
Pro dortovou formu o průměru 20-21 cm.
6 vaječných bílků
130 g cukru (1,5 dl)
115 g mletých mandlí
30 g holandského kakaa (1,5 polévkové lžíce)
30 g kukuřičného škrobu (1,5 polévkové lžíce)
několik kapek octa nebo citrónové šťávy
špetka soli
K plnění:
6 vaječných žloutků
1,5 dl smetany ke šlehání
130 g cukru (1,5 dl)
30 g kukuřičného škrobu (1,5 PL)
150 g oleje
1/2 sáčku plátkovaných nebo sekaných mandlí