Recept pokračuje na další straně
Postup:
1. Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek. Vařečkou utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Do misky nasypeme zbylé sypké přísady – mouku a sůl, následně přimícháme žloutkovo-máslovou směs, kůru a kvásek.
2. Nakonec do směsi vmícháme šlehačku, kterou jsme si vyšlehali ze smetany. Těsto mícháme alespoň 5 minut, poté ho přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě – stačí 3/4 hodinky.
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce navrstvíme 1 lžičku náplně a vyformujeme do tvaru kuličky. Ukládáme na plech vymazaný tukem tak, aby byl spoj těsta na spodní straně.
4. Do středu každé kuličky uděláme důlek a potřeme celý povrch rozšlehaným vejcem. Potom do jamky ještě navrstvíme makovou nebo povidlovou, tvarohovou či ořechovou náplň a než se trouba zahřeje, necháme ještě 15 minut odpočinout. Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.
Přejeme vám dobrou chuť!