1. Rýži opláchněte a poté ji nechte hodinu nebo dvě marinovat v osolené vodě podobně jako luštěniny. Potom ji nechte minutu nebo dvě okapat. Mleté maso osolíme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Rozklepněte obě vejce, jemně je osolte a rozšlehejte vidličkou. Potom je vmíchejte do masové směsi. Díky vajíčkům budou kuličky držet pohromadě i bez strouhanky. Nakonec masovou směs opepřete, případně přidejte další koření podle chuti.
3. Z masové směsi vytvořte kuličky velké asi jako míček na stolní tenis. Na pánvi smíchejte olivový olej a zakysanou smetanu a směs zahřejte. Do horké směsi vložte masové kuličky, poté je zalijte sklenicí nebo dvěma vody (dle velikosti pánve) a nechte dusit. Kulky by měly být téměř úplně ponořeny ve smetanové omáčce. Pokud tomu tak není, budete je muset pravidelně otáčet.
4. Kulky vařte na středně silném plameni přibližně půl hodiny. Asi po dvaceti minutách vmíchejte do omáčky rajčatový protlak, možná bude zapotřebí přidat ještě trochu vody. Zdravé bezlepkové kuličky můžete podávat jen tak, jelikož rýže je v nich již obsažena. Pokud k nim připravíte lehký salát, nic nezkazíte.