Boží milosti : Tradiční sladké Velikonoční pečivo. Určitě vám zachutnají hned jak je ochutnáte !

4999
Sdílejte

Nejprve si oddělte žloutky od bílků a z těch vyšlehejte tuhý sníh. Pak přidejte i žloutky, margarín nebo změklé máslo, cukr, sklenici teplého mléka, sušené droždí, špetku soli, a nakonec i prosátou hladkou mouku. Vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto, které se nebude lepit. To na pomoučeném vále vyválejte v plát, který bude silný cca půl centimetru. Z něj vykrajujte různě velké kusy. Ve Španělsku vykrajují jakési obdélníky, které uprostřed naříznou a okraje otočí.

Smažení božích milostí a jejich servírování

Až budete mít vykrojené kusy těsta, rozpalte si v hlubším hrnci slunečnicový olej a smažte v něm z obou stran dozlatova boží milosti. Ty pak nechte okapat od tuku na papírových utěrkách, posypte dle chuti moučkovým cukrem a skořicí a podívejte po zchladnutí třeba s šálkem čaje nebo kávy. Dobrou chuť.

Recept pokračuje na další straně

Tipy na vylepšení božích milostí

Pokud chcete intenzivnější chuť pečiva, můžete do těsta před pečením vsypat trochu citronové kůry nebo vlít malé množství tmavého rumu. Kromě sušeného droždí je možné použít i kypřící prášek. Lahodné budou boží milosti nejen se skořicí, ale třeba i polité čokoládovou polevou. Je jen na vás, jak si tuto levnou a skvostnou dobrotu dochutíte.

Historie božích milostí

Boží milosti pekla už před stovkami let známá česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. V dávných dobách tohle pečivo také s oblibou připravovaly ženy různého věku. Tradičně pak nesměly boží milosti chybět na velikonočně vyzdobeném stole. Avšak spojitost má toto pečivo i s masopustem. Konzumovali jej údajně lidé po masopustních průvodech a zapíjeli domácí slivovicí.

Kam dál?

FIT salát plný chuti: Bez majonézy, bez zbytečných kalorií – ideální při dietě!

Nejlepší tvarohový koláč s pudinkem – jednoduchý recept, který zvládne každý a chutná fantasticky!

Křupavé bramborové placky se šunkou a sýrem – bez mouky a vajec, hotové za 15 minut!

Zapomeňte na klasiku: Tyto cuketové karbanátky vás ohromí!

Těstoviny s kuřecím masem a parmazánem – hotové za 20 minut a tu omáčku ti budou všichni závidět!

Další články