Určitě se vám už někdy stalo, že jste jednou dostali chuť na něco sladkého, jindy na slané, nebo dokonce kyselé jídlo.
Není to jen náhoda. Tělo nám takovým nenápadným způsobem naznačuje, že mu něco chybí.
Tyto chutě si často krát zaháníme potravinami, které nejsou zrovna nejzdravější a mohou prohloubit naše problémy.
Pro poražení touhy po jídle musíme pochopit, která nutriční látka našemu tělu chybí a současně vědět, jak tento nedostatek uspokojit pomocí zdravého, biologicky dostupného zdroje.
Máte chuť na slané?
Příčinou chuti na slaná jídla bývá zejména dehydratace a deficit minerálů .
Studie prokázaly, že ženy, které měly v jídelníčku málo vápníku, pociťovali mnohem větší chuť na slané než ženy, které měly přísun vápníku dostatečný. Sodík, který sůl obsahuje, dočasně zvyšuje obsah vápníku v krvi. Touto rychlou dávkou oklame mozek, že problém s nedostatkem vápníku je vyřešen. Nemusí nám však chybět jen vápník, ale i draslík nebo železo.
Pokud vás přepadne chuť na slané slané, dopřejte si dostatek tekutin , nejlépe vody. Vyhýbejte se kuchyňské soli a slaným zpracovaným potravinám. Nízkou hladinu minerálů doplní zejména sušené ančovičky, potom popcorn, celer, mrkev, okurka, a hodně zeleniny.
Tip: Upravte si hladinu draslíku a hořčíku v krvi. Brokolice, špenát nebo hrst nesolených arašídů vám pomohou. Současně snižte přísun soli a nahraďte obyčejnou sůl mořskou.