Zemřel Karel Fiala hvězda muzikálu a představitel Limonádového Joea

1988
Sdílejte

Herce a zpěváka Karla Fialu, narozeného 3. srpna 1925, mají diváci spojeni především s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného snímku. Herec trávil poslední roky života v léčebně pro dlouhodobě nemocné v pražských Vršovicích.

„Na Limonádníka vzpomínám rád, nevadí mi, že mi ho lidé přišpendlili na celý život,“ komentoval zdánlivé prokletí své nejslavnější role.

Málokdo však ví, že roli slavného pistolníka, která mu změnila život, „vyfoukl“ Fiala jinému filmovému elegánovi Jiřímu Kodetovi – a to mu tehdy bylo už 39 let. Jako hvězda karlínské operety byl však Fiala pro režiséra Oldřicha Lipského v roce 1964 tím pravým typem milovníka se sladkým úsměvem, kterého do své jedinečné parodie westernů na motivy knihy Jiřího Brdečky potřeboval.

Fiala se narodil v Ostravě. „Do pěti let jsem vyrůstal v Hrušově, pak jsme se přestěhovali do Chuchelné na Opavsku, kde tatínek získal místo kominického mistra. Měli jsme se moc pěkně, všeho dost, ale pak přišel Hitler a zabral území. Utekli jsme zpátky do Ostravy. V Hlučíně jsem chodil do primy gymnázia, pak jsem přešel do Ostravy,“ vzpomínal herec. Prý nechybělo mnoho a vydal se v otcových šlépějích. Kominíkem se totiž skutečně vyučil, ovšem když vymetal na ostravských střechách, slyšel ho zpívat znalec a doporučil jej na zkoušku ze zpěvu. „Když jsem šel ke školníkovi s potvrzením, že jsem komín vymetl, zastavil mě profesor zpěvu a ptal se mě, jestli jsem to já tak halekal na střeše. Když jsem přikývl, nabídl mi, že mě připraví na zkoušky na konzervatoř,“ líčil Fiala chvilku, která zásadně ovlivnila jeho život.

Článek pokračuje na další straně

Kam dál?

Česko přispívá na sbírku rodině navigátorky rallye Krejčíkové. Rodina věnovala většinu svých financí na závodění a nemají peníze ani na pohřeb

Princezna Kate oslavila narozeniny svého syna Louise. Nejspíš i letos neopomenula svou tradici a upekla synovi narozeninový dort

Když své jméno očistí, může se do politiky vrátit, slibovala Pekarová Adamová. Teď se od kamaráda Feriho distancovala

Velké překvapení připravila pro své fanoušky herečka Veronika Žilková (62). Změnila jsem si jméno!

Lidé mají jasno o rozchodu Andreje Babiše : Monika randí se zahradníkem

Další články