Hádejte, které jídlo vždy potěší naše chuťové buňky. Samozřejmě jsou to řízky. Šťavnaté, pořádně velké plátky masa osmažené pěkně dozlatova. Takové delikatese sice nikdo neodolá, ale malá změna rozhodně neuškodí. Zkuste řízky naruby! Zjistíte, že lepší jste ještě nejedli.
Ingredience
- 1,5 kg vepřové kýty
- 150 g oravské slaniny
- 3 cibule
- 4 vejce
- strouhanka na obalování
- sůl
Pracovní postup
Maso umyjte a nakrájejte na velké řízky. Pokud je maso spíše nízké, nakrájejte ho takto – první řez ukončete asi 0,5 cm odspodu masa. Druhý řezem oddělte plátek od zbytku.
Vzniklý velký plátek trochu naklepejte přes mikrotenový sáček a posolte z obou stran.
Řízky obalte nejprve ve strouhance, trochu ji vmáčkněte do masa a následně v rozšlehaných lehce osolených vejcích.
Obalené řízky hned osmažte z obou stran na rozehřátém oleji dozlatova.
Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli na plátky.
Vyložte plech pečícím papírem. Pokládejte vždy řízek, plátek slaniny a posypte cibulí. Mírně podlijte vodou a olejem. Přikryjte druhým plechem, nebo alobalem a pečte v troubě asi 30 minut na 180°C, dokud nebude maso měkké.
Obrácené řízky podávejte s uvařenými a máslem omaštěnými bramborami. Ozdobte petrželovou natí, nebo pažitkou.