Nachystejte si brambory
Nejprve brambory oloupejte a potom je uvařite v osolené vodě. Po uvaření se přecedí a následně se pomocí šťouchadla vytvoří hmota, která je základem na klasickou bramborovou kaši. Potom do této hmoty vmíchejte máslo, stejně jako sýr a pokud je to třena, dochuťte ji solí a těstem. Můžete je nechat při pokojové teplotě chladnout.
Nachystejte si maso
Když brambory chladnou, tak připravujte maso. Základem je cibule, kterou nakrájíte na jemné kousky. Potom k ní přidejte maso. Vše promíchejte a ochuťte solí, pepřem a případě i jiným populárním kořením. Potom přidejte ještě vejce, které směs spojí a nastrouhaný sýr. Ještě jednou propracujte a máte hotovo.
Tvořte bramborová hnízda
Vše potřebné je nachystáno. Do ruky berte vždy kousek těsta, ze kterého vytvarujte kouli. Každá by měla mít pokud možno stejnou velikost.
Poté danou kouli lehce zmáčkněte, díky čemuž vznikne placka, kterou vložíte do pekáče, který můžete vymazat sádlem, pokud chcete zabránit připalování. Jednotlivá bramborová hnízda se mohou dotýkat.
Na každé hnízdo pokládáme také kouli z masa. Velikost by měla pokud možno odpovídat velikosti vašich hnízd i tomu, kolik porcí chcete celkově připravit.