V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.Jednou z mála možností jak získat kvalitnější čokoládu, byl nákup v síti prodejen Tuzex. Tam se daly koupit například originální švýcarské čokolády za 2 tuzexové bony nebo tehdy vzácná Kinder vajíčka s překvapením za půl bonu. Tuzexové bony však nebyly pro většinu lidí snadno dostupné.Běžní Češi tak měli k dispozici hlavně tuzemské čokolády v různých variantách, které se lišily především obalem.
Kam dál?
- Co nechybělo v žádné kuchyni za socialismu? Sifonové láhve, mixéry, mlýnky na mák, ledničky Calex
- Jaký byl život v Československu před sametovou revolucí v roce 1989 ?
- Hlavní hrdinka Metráčka v konkurzu na roli porazila pět tisíc dívek! Pak ji ale čekal nelehký úkol
- Tak nás vychovali rodiče a přesto jsme přežili