V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.Jednou z mála možností jak získat kvalitnější čokoládu, byl nákup v síti prodejen Tuzex. Tam se daly koupit například originální švýcarské čokolády za 2 tuzexové bony nebo tehdy vzácná Kinder vajíčka s překvapením za půl bonu. Tuzexové bony však nebyly pro většinu lidí snadno dostupné.Běžní Češi tak měli k dispozici hlavně tuzemské čokolády v různých variantách, které se lišily především obalem.
Kam dál?
- Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami
- Čím jsme se voněli za socialismu? Ženy Živé květy a muži zase Pitralon. Fáčko bylo vrchol luxusu!
- Zavzpomínejme na jaké kroužky chodily děti za socialismu. Klub malých turistů v Pionýru a nebo hudebka v lidušce
- Pamatujete na dvojčata z Nebe a Dudy ? Jaký osud potkal jejich představitele Jiřího a Lumíra Blahníkovy