Vlasta Burian, jeden z nejvýznamnějších českých komiků první republiky, byl známý nejen svým hereckým talentem, ale také svou vášní pro dobré jídlo. Jeho manželka Nina však měla na jeho stravování přísný dohled. I když Burian miloval českou a italskou kuchyni, musel se kvůli manželčiným požadavkům vzdát některých svých oblíbených pokrmů, včetně milované koprovky.Burianovi měli v letech 1937 až 1945 osobního kuchaře Jaromíra Trejbala, který byl jedním z nejlepších kuchařů své doby. Trejbal měl za úkol připravovat jídla, která byla nejen chutná, ale také zdravá a vyvážená. Manželka Nina pečlivě sledovala Burianovu váhu a jakýkoli přírůstek na váze mohl znamenat snížení Trejbalova platu. Kuchař, který dříve pracoval i v prestižním hotelu Ritz ve Francii, si vydělával na tehdejší dobu královský plat, ale musel se řídit přísnými pravidly.
Kam dál?
- Jaká byla povinná četba na základních školách za socialismu : Honzíkova cesta, Malý Bobeš, Lovci mamutů i Timur a jeho parta
- Zavzpomínejme na životy v 70. a 80. letech v Československu
- Retro lapače prachu: Kdo neměl za komunismu stěnu plnou porcelánu a plyšovou sedačku, jako by nebyl
- MDŽ za socialismu: Karafiáty, pionýři s básničkami, chlebíčky s vlašákem a chlapi namol