Vlasta Burian, jeden z nejvýznamnějších českých komiků první republiky, byl známý nejen svým hereckým talentem, ale také svou vášní pro dobré jídlo. Jeho manželka Nina však měla na jeho stravování přísný dohled. I když Burian miloval českou a italskou kuchyni, musel se kvůli manželčiným požadavkům vzdát některých svých oblíbených pokrmů, včetně milované koprovky.Burianovi měli v letech 1937 až 1945 osobního kuchaře Jaromíra Trejbala, který byl jedním z nejlepších kuchařů své doby. Trejbal měl za úkol připravovat jídla, která byla nejen chutná, ale také zdravá a vyvážená. Manželka Nina pečlivě sledovala Burianovu váhu a jakýkoli přírůstek na váze mohl znamenat snížení Trejbalova platu. Kuchař, který dříve pracoval i v prestižním hotelu Ritz ve Francii, si vydělával na tehdejší dobu královský plat, ale musel se řídit přísnými pravidly.
Kam dál?
- Pamatujete si na všechny zmrzliny z dob socialismu? Některé se prodávají ještě do dnes
- Retro bonbóny Besipky: Sladké kroužky, které kdysi stály jen 70 haléřů
- Období 70. a 80. let mělo své kouzlo. Na dětství v této době vzpomíná každý jenom pozitivně
- Spartakiáda symbolizovala oslavy a sjednocení národa za éry komunismu