Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Fenka labradora neúnavně bojuje, aby ochránila své nejkřehčí a nejmenší štěně z vrhu
- Opilý muž vezl své dvě malé děti bez autosedaček a způsobil nehodu, při které obě děti zemřely. Dostal sedm let
- Neštěstí opuštěné rodiny : Otec dostal infarkt, jeho dvouletý syn u něj zemřel hlady a žízní
- Tento pes věrně čeká u nemocničního lůžka svého majitele, ale neví, že už se nikdy nevrátí…