Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Napadení učitelky z mateřské školy v Ostravě má nečekané rozuzlení. Muž přišel o dceru i ženu, povodeň mu zničila dům
- Sebekritičtí Chorvaté hodnotí letní sezónu: Pořádně jsme to přepískli!
- POZOR ! V moři číhá masožravá bakterie. Jaké jsou příznaky onemocnění?
- Mrazivé předpovědi Baby Vangy nahání STRACH: TO, co věští na rok 2024 vás šokuje!