Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Jsem tím největším šťastlivcem, říká muž, který má pět manželek : Vánoční dárky ho vyjdou na 939 tisíc korun
- Spadlo vám jídlo na zem? Oblíbené pravidlo pěti sekund? Bakterie nečekají, až napočítáte do pěti, tohle pravidlo je mýtus!
- Hrůzný případ odhalili strážníci v zahradní chatce v Hluboké nad Vltavou na jihu Čech. Tři zanedbané děti 5, 7 a 8 let měly hlad a myly se v potoce
- Nemají vlastní bydlení ani výdrž, zato umějí žít. Mileniálové už brzy ovládnou svět