Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Je mi 23 let a můj snoubenec mi říká, že jsem až moc krásná na to, abych pracovala. Každý den mě rozmazluje
- Už jste slyšeli o neuvěřitelném příběhu novorozence jménem Teddi, který vážil téměř jako dospělý? Tohle vás naprosto ohromí
- 500 korun měsíčně za každé vychované dítě : KDU-ČSL navrhla zvýšit důchody rodičům, kteří vychovávali děti
- Neobvyklou událost řešili policisté, když zastavili dětské autíčko na silnici. V kabrioletu se proháněla dvouletá holčička