V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.
Kam dál?
- Sušenky a oplatky, které jsme milovali za socialismu. Připomeňte si, co jste si tehdy dávali k odpolední kávě
- Měli jsme se za socialismu opravdu lépe? Pojďme se podívat, kolik co stálo : Mléko za necelé dvě koruny, pivo za korunu čtyřicet a máslo za deset
- Retro cukrovinky, které nás vrací do dětství, mají své kouzlo i dnes : Ovocné čočky, Pedro, Fialky nebo Atlasky
- Zapomenutý PŘÍBĚH : Smutný osud dívky na československé koruně znala jen hrstka lidí