V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.
Kam dál?
- Zapomenutý PŘÍBĚH : Smutný osud dívky na československé koruně znala jen hrstka lidí
- Češi byli za socialismu doslova mistry světa v chalupaření. Trávení času na chatách a chalupách se stalo nedílnou součástí životního stylu mnoha rodin
- Za dob našich babiček se doma ještě pekl chleba a o víkendech se rodina scházela v malé kuchyni
- Legendární herec Jiří Sovák: Nesnášel natáčení s dětmi, dokonce jim sprostě nadával