Pálivé pokrmy
Chilli a jiné pálivé potraviny mají své plusy – pomáhají s hubnutím nebo snižováním krevního tlaku. Ale pozor, některé studie ukazují, že u starších lidí může jejich častá konzumace negativně ovlivnit paměť a schopnost poznávání.
Ryby – ano, ale pozor na kvalitu
Ryby jsou zdrojem zdravých tuků, které mozek potřebuje. Problém ale je, že některé druhy (hlavně velké mořské ryby jako tuňák, makrela nebo mečoun) mohou obsahovat těžké kovy, zejména rtuť. Ta může urychlovat rozvoj neurodegenerativních onemocnění.
Řešení? Ryby určitě nevynechávejte, ale dávejte přednost kvalitním a menším druhům, například sledě nebo pstruhovi. A hlavně je střídejte.
Lektiny – skrytá hrozba v obilovinách a luštěninách
Mnoho lidí se snaží omezovat lepek a dává přednost pestřejším obilovinám, luštěninám či ořechům. Tyto potraviny jsou zdravé, ale obsahují bílkovinu zvanou lektin, která není pro trávení ideální.
V těle může působit jako toxin, zpomalovat růst nervových buněk a vyvolávat záněty v mozku. U někoho se projeví i kožní potíže nebo problémy s imunitou a trávením.
Dobrá zpráva je, že správnou úpravou jídla se množství lektinů výrazně snižuje – pomáhá klíčení, fermentace nebo dlouhé vaření.Shrnutí
Po šedesátce je dobré dávat větší pozor na to, co jíme. Mozek potřebuje dostatek zdravých tuků, pravidelný přísun živin a co nejméně škodlivin. Sůl, alkohol, smažená jídla nebo příliš časté pálivé pokrmy mu nesvědčí.
Naopak potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, kvalitní ryby, ořechy a pestrá strava spolu s aktivním životním stylem mohou pomoci udržet duševní svěžest i do vysokého věku.







