Co pomáhá?
Čtení, psaní, křížovky a hlavolamy – skvěle podporují paměť i soustředění.
Učení nových věcí – cizí jazyk, hra na hudební nástroj nebo třeba nový koníček.
Společenský život – kontakt s lidmi je pro mozek důležitější, než si myslíme.
Pohyb a spánek – pravidelný pohyb zlepšuje prokrvení, spánek zase regeneruje mozek.
Zvládání stresu – dlouhodobý stres oslabuje nejen nervovou soustavu, ale i paměť.
A pak je tu samozřejmě jídelníček. Některé potraviny mozku prospívají, jiné mu naopak škodí. Není nutné se jich vzdát úplně, ale určitě je dobré držet jejich konzumaci na uzdě.
Sůl – nenápadný nepřítel
Vysoký tlak, cukrovka a onemocnění srdce jsou jedním z hlavních rizik demence. A právě nadměrné solení k nim vede. Příliš mnoho soli zhoršuje prokrvení mozku, oslabuje paměť, ztěžuje soustředění a může přispívat i k apatii.
Smažené a průmyslově zpracované potraviny
Občasný řízek nebo hranolky neuškodí, problém nastává, pokud se smažené jídlo stane běžnou součástí jídelníčku. Takové pokrmy podporují záněty v těle i v mozku a z dlouhodobého hlediska urychlují jeho stárnutí.
Pozor, nepleťte si smažené jídlo s tukem obecně. Zdravé tuky, zejména ty bohaté na omega-3 mastné kyseliny (lněné semínko, vlašské ořechy, rostlinné oleje, ryby), jsou naopak pro mozek klíčové.
Alkohol – cesta k „alkoholové demenci“
Sklenička vína jednou za čas neuškodí, ale pravidelné a časté pití alkoholu je pro mozek doslova jedem. Zhoršuje schopnost učit se nové věci, oslabuje paměť a narušuje správné fungování mozkových buněk.
Pokud se alkohol navíc kombinuje s kouřením, cévy se stahují, mozek je méně okysličován a následky jsou ještě horší. V krajním případě se může rozvinout tzv. alkoholová demence – stav, kdy už člověk není schopen samostatného života.







