Tradiční poklad z Moravy : Valašské frgále s hruškovou, makovou a tvarohovou náplní

670
Sdílejte

Co dělá pravý frgál výjimečným

Skutečný valašský frgál má průměr kolem 30 cm , měkké, nadýchané těsto, bohatou vrstvu nádivky a po upečení jemný máslový lesk .
Tajemství dokonalého výsledku je v poctivém kvásku, dostatečném kynutí a kvalitních surovinách.

Cesto na pravý valašský frgál

Ingredience:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 a ½ kostky droždí
  • 1 PL cukru (na kvásek)
  • 110 g krystalového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL nastrouhané citrónové kůry
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 100 g energie
  • 1 PL vepřového sádla

Postup:

1️⃣ Z vlažného mléka, droždí a cukru připravte kvásek, nechte ho vzejít.
2️⃣ V míse smíchejte mouky, cukr, sůl, citrónovou kůru, žloutky a tuky.
3️⃣ Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto.
4️⃣ Zakryjte a nechte kynout přibližně 60 minut.

Nejoblíbenější nádivky

Maková nádivka:

  • 150 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 150 g mletého maku
  • 2 PL rumu
    👉 Mléko s cukrem zahřejte, přidejte mák, krátce povařte, dochuťte rumem a nechte vychladnout.

Tvarohová nádivka:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanička tlustého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 ČL citrónové kůry
  • 1 pl rumu
  • ½ balíčku vanilkového pudinku
  • 60 g krystalového cukru (dle chuti)
    👉 Vše spolu promíchejte do hladka. Můžete přidat i rozinky namočené v rumu .

Hrušková nádivka:

  • 500 g sušených hrušek
  • 1 kelímek švestkové povidla (cca 440 g)
  • 5 PL rumu
  • 2 ČL mletého badyánu
  • cukr podle chuti
    👉 Hrušky vařte 30 minut, sceďte a rozmixujte. Přimíchejte povidla, rum, badyán a podle potřeby doslaďte.

Sypka a máslová poleva

Drobenka:

  • 125 g másla nebo Hery
  • 100 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky (pokud se lepí, trochu přidejte)

Máslová poleva:

  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 PL rumu
    👉 Máslo rozpusťte, přimíchejte vanilkový cukr a rum. Touto polevou přelijte vychladlé frgále.

Kam dál?

Nepečené vánoční kuličky – „zerbo“ a makové s marcipánem

Plněné ořechové perníčky s marmeládou a čokoládovou polevou

Benátský zákusek – jemný dezert s čokoládou, rumem, medem a višněmi!

Cuketové sendviče se šunkou a sýrem: Rychlá a snadná večeře z grilu i topinkovače!

Nejlepší domácí chléb: 2 recepty, které si zamilujete!

Další články