Co dělá pravý frgál výjimečným
Skutečný valašský frgál má průměr kolem 30 cm , měkké, nadýchané těsto, bohatou vrstvu nádivky a po upečení jemný máslový lesk .
Tajemství dokonalého výsledku je v poctivém kvásku, dostatečném kynutí a kvalitních surovinách.
Cesto na pravý valašský frgál
Ingredience:
- 250 ml vlažného mléka
- 1 a ½ kostky droždí
- 1 PL cukru (na kvásek)
- 110 g krystalového cukru
- 200 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- ½ ČL soli
- 2 ČL nastrouhané citrónové kůry
- 4 žloutky
- 100 g másla
- 100 g energie
- 1 PL vepřového sádla
Postup:
1️⃣ Z vlažného mléka, droždí a cukru připravte kvásek, nechte ho vzejít.
2️⃣ V míse smíchejte mouky, cukr, sůl, citrónovou kůru, žloutky a tuky.
3️⃣ Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto.
4️⃣ Zakryjte a nechte kynout přibližně 60 minut.
Nejoblíbenější nádivky
Maková nádivka:
- 150 ml mléka
- 50 g cukru
- 150 g mletého maku
- 2 PL rumu
👉 Mléko s cukrem zahřejte, přidejte mák, krátce povařte, dochuťte rumem a nechte vychladnout.
Tvarohová nádivka:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanička tlustého tvarohu
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 2 ČL citrónové kůry
- 1 pl rumu
- ½ balíčku vanilkového pudinku
- 60 g krystalového cukru (dle chuti)
👉 Vše spolu promíchejte do hladka. Můžete přidat i rozinky namočené v rumu .
Hrušková nádivka:
- 500 g sušených hrušek
- 1 kelímek švestkové povidla (cca 440 g)
- 5 PL rumu
- 2 ČL mletého badyánu
- cukr podle chuti
👉 Hrušky vařte 30 minut, sceďte a rozmixujte. Přimíchejte povidla, rum, badyán a podle potřeby doslaďte.
Sypka a máslová poleva
Drobenka:
- 125 g másla nebo Hery
- 100 g cukru
- 150 g polohrubé mouky (pokud se lepí, trochu přidejte)
Máslová poleva:
- 125 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 PL rumu
👉 Máslo rozpusťte, přimíchejte vanilkový cukr a rum. Touto polevou přelijte vychladlé frgále.







