Plněné ořechové perníčky s marmeládou a čokoládovou polevou

422
Sdílejte


½ ČL mletého hřebíčku
½ ČL zázvoru
kůra z ½ pomeranče
špetka soli
🍯Na nádivku.

200 g hustého švestkového nebo meruňkového povidla
1–2 PL rumu (volitelně)
1 ČL skořice
🍫 Na polevu.

150 g kvalitní hořké čokolády
1 PL másla nebo kokosového oleje

👩‍🍳Postup:
Máslo a med nechte roztát na nízké teplotě a mírně vychlaď.

V míse smíchejte mouku, ořechy, cukr, koření, sodu a sůl. Přidejte vejce, pomerančovou kůru a medovo-máslovou směs. Vypracujte hladké těsto.

Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat minimálně 2 hodiny (nejlépe přes noc).

Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte po dva stejné tvary – spodní a vrchní díl (např. kolečka, srdíčka).

Na spodní díl dejte malou lžičku povidla, přikryjte druhým dílem a jemně přitlačte okraje.

Uložte na plech vystlaný papírem a pečte při 175 °C asi 8–10 minut – dokud jsou jen jemně zlatavé.

Po vychladnutí je polijte čokoládovou polevou a nech ztuhnout.

Čokoládová poleva:

Čokoládu roztopte s máslem ve vodní lázni a vymíchejte do leskla.

Kam dál?

Nepečené vánoční kuličky – „zerbo“ a makové s marcipánem

Benátský zákusek – jemný dezert s čokoládou, rumem, medem a višněmi!

Tradiční poklad z Moravy : Valašské frgále s hruškovou, makovou a tvarohovou náplní

Cuketové sendviče se šunkou a sýrem: Rychlá a snadná večeře z grilu i topinkovače!

Nejlepší domácí chléb: 2 recepty, které si zamilujete!

Další články