½ ČL mletého hřebíčku
½ ČL zázvoru
kůra z ½ pomeranče
špetka soli
🍯Na nádivku.
200 g hustého švestkového nebo meruňkového povidla
1–2 PL rumu (volitelně)
1 ČL skořice
🍫 Na polevu.
150 g kvalitní hořké čokolády
1 PL másla nebo kokosového oleje
👩🍳Postup:
Máslo a med nechte roztát na nízké teplotě a mírně vychlaď.
V míse smíchejte mouku, ořechy, cukr, koření, sodu a sůl. Přidejte vejce, pomerančovou kůru a medovo-máslovou směs. Vypracujte hladké těsto.
Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat minimálně 2 hodiny (nejlépe přes noc).
Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte po dva stejné tvary – spodní a vrchní díl (např. kolečka, srdíčka).
Na spodní díl dejte malou lžičku povidla, přikryjte druhým dílem a jemně přitlačte okraje.
Uložte na plech vystlaný papírem a pečte při 175 °C asi 8–10 minut – dokud jsou jen jemně zlatavé.
Po vychladnutí je polijte čokoládovou polevou a nech ztuhnout.
Čokoládová poleva:
Čokoládu roztopte s máslem ve vodní lázni a vymíchejte do leskla.







