Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

13
Sdílejte

Symbolem rychlého občerstvení tehdejší éry byly bufety, kterým se říkalo „bufáče“. Zažily největší rozmach právě v osmdesátkách a pro mnoho lidí představovaly místo, kam se dalo zajít na oběd, svačinu nebo jen na polévku. Prostředí nebývalo nijak přepychové, často šlo o strohé místnosti s plastovými tácem a jednoduchým nábytkem, ale lidem to nevadilo – šlo především o jídlo.

Nejznámější z nich byla pražská Koruna na Václavském náměstí. Kolem ní kolovaly různé historky, například že když jste si nedali pozor, mohl vám někdo z vedlejšího stolu klidně sníst řízek. Ačkoliv šlo spíše o nadsázku, Koruna si získala pověst legendy.

V bufetech byly populární klasiky: guláš s houskovým knedlíkem, dršťková polévka, „ruská vejce“ (vejce v majonéze se zeleninou) nebo smaženky – něco jako československý hamburger. Porce byly vydatné a ceny více než příznivé. Za hlavní jídlo se platilo okolo dvou korun, chlebíček vyšel na pár haléřů.

Mléčné bary – místo setkávání mladých

Zatímco dnešní teenageři vyrážejí do fastfoodů, kaváren nebo pro bubble tea, jejich rodiče či prarodiče se v mládí scházeli v mléčných barech. Ty byly jakýmsi mezistupněm mezi cukrárnou a kavárnou a měly svůj specifický šmrnc.

V nabídce nechyběla točená zmrzlina, populární mléčné koktejly ani chlebíčky. Oblíbené byly také poháry s polárkovým dortem, zákusky a další sladké dobroty. Mléčné bary měly kouzlo i v tom, že se tam dalo posedět, popovídat si a přitom neutratit moc peněz.

Restaurace: stálice na jídelníčku

Pokud jste si chtěli dát teplé jídlo v restauraci, výběr nebyl tak pestrý jako dnes. Nabídka se většinou točila kolem podobných pokrmů, přesto lidé chodili do hospod rádi. Často si dávali sekanou s bramborovou kaší, srbské rizoto nebo tresčí játra na topince.

Klasikou byl hovězí plátek po pražsku, což bylo dušené maso se směsí míchaných vajíček, šunky a hrášku. Populární byly i kapustové karbanátky, kuře „ala bažant“ nebo zapečený kuřecí plátek s broskví a sýrem. Dnes se tento recept často bere spíš jako kuriozita, ale tehdy šlo o hit, který vydržel až do začátku devadesátých let.

Kam dál?

Jak vypadaly taneční za socialismu? Bílé rukavičky a nervy při volence

Jak jsme si užívali volného času za socíku ? Krvavé koleno, druhá směna i nedělní procházky. Děti si hrály samy venku!

1. září je znovu tady! Jak v minulosti probíhal první den malých prvňáčků

Prádlo, které nosili děti a dospívající za socialismu : Kamaše, krepsilonky i spoďáry na každý den

Jaké bylo kempování za socíku : Vlhké stany, kouř z ohýnků, studená voda i dlouhá cesta trabantem do Jugoslávie

Další články