Nyní se k těmto ztrátám přidává další oblíbený výrobek – tavené sýry Apetito. Tento produkt, který si oblíbili zejména senioři, ale i mnoho dalších českých domácností, už nebude vyráběn v České republice.
Na první pohled se může zdát, že se nic nemění. Značka Apetito zůstane na pultech obchodů, ale její kvalita a tradice, na kterou byli Češi zvyklí, už nebude stejná. Výroba se totiž přesouvá z mlékárny v Hodoníně do Německa. Hodonínský závod, který byl součástí francouzské potravinářské skupiny Savencia, se definitivně uzavírá. Tento krok znamená nejen konec tradiční české výroby, ale také ztrátu zaměstnání pro přibližně 100 lidí.
Rozhořčení mezi lidmi
Zpráva o uzavření hodonínské mlékárny vyvolala vlnu nevole mezi zákazníky i zaměstnanci. Mnozí lidé jsou zklamaní a cítí, že se ztrácí další část české identity. „Tohle je neuvěřitelné. Jak mohou takhle zničit českou tradici?“ ptá se paní Miroslava, která se o rozhodnutí výrobce dozvěděla. Podobné pocity sdílí i další zákazníci, kteří si na Apetito zvykli jako na součást svého každodenního života.
Zaměstnanci mlékárny v Hodoníně jsou situací rovněž šokováni. Závod, který fungoval neuvěřitelných 152 let, byl pro mnohé z nich jistotou. „Myslela jsem, že mám práci až do důchodu. Všechno tady běželo bez problémů, nikdo nenaznačoval, že by se něco mělo měnit,“ říká paní Dana, která ve svých 55 letech nyní čelí nejisté budoucnosti. Najít novou práci v regionu, kde je nabídka zaměstnání omezená, bude pro ni i její kolegy velkou výzvou.
Důvody uzavření
Společnost Savencia, která hodonínskou mlékárnu vlastní, argumentuje tím, že poptávka po tavených sýrech klesá. Tento argument však někteří odborníci zpochybňují. Podle nich je hlavním důvodem uzavření závodu snaha o centralizaci výroby a zvýšení efektivity. Německý závod, kam se výroba přesouvá, je údajně vybaven moderními technologiemi a vysokou mírou automatizace. Díky tomu může produkovat velké množství výrobků s minimálním počtem zaměstnanců.