Listy se přidávají do jarních salátů, kořeny do čajů a stonku? Ty se podle tradice konzumují syrové na jaře jako očistná kúra. Květy se zase využívají k výrobě domácího sirupu – známého jako pampeliškový med.
Jarní kúra: Pampeliškové stonky nalačno.
Konzumace čerstvých stonků patří ke starým lidovým receptům, které měly organismus očistit po zimě. Jejich nahořklá chuť stimuluje tvorbu žluči, zlepšuje činnost jater a žlučníku, pomáhá při trávení a podle lidové tradice snižuje hladinu cukru v krvi.
Jak na to?
Stačí sníst 5 až 10 čerstvých stonků denně – ideální ráno, na lačno, po dobu 2 až 3 týdnů. Důležité je sbírat je mimo znečištěné oblasti a sníst je čerstvé, bez květu.
Pampeliškový med: Sladká prevence proti kašli i únavě.
Květ pampelišky není jen ozdobou luk – z jeho žlutých hlaviček si můžete uvařit voňavý sirup, který výborně chutná a pomáhá při kašli, nachlazení i při jarní únavě.Recept na domácí pampeliškový med:
200–300 květin pampelišky
1 litr vody
1–2 bio citrony
1 kg cukru
Květy zalijte vodou, přidejte nakrájený citron, krátce povařte a nechte louhovat 24 hodin. Na druhý den směs přeceďte, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí.
Pomáhá tělu, podporuje imunitu.
Pampeliška obsahuje množství cenných látek – vitamíny A, C a K, hořčiny, flavonoidy, železo a draslík. Podporuje čištění krve, zlepšuje trávení, pomáhá při zánětech močových cest, ale také při únavě a slabosti po zimě.