Na nádivku:
125 g másla
3 vejce
125 g moučkového cukru
1 ČL vanilkového aroma
3 lžička instantní kávy + 2 lžička horké vody
Na ozdobu:
- 1 balíček prášku na šlehačku + mléko dle návodu
- 1 lžička instantní kávy + 1 lžička horké vody
- Kávová zrna na ozdobu (nemusí být)
Postup:
Piškot:
Oddělte bílky od žloutků. V misce smíchejte a prosejte kakao, mouku a prášek do pečiva. Bílky začněte šlehat se špetkou soli. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh.
Na nízké rychlosti postupně přimíchejte žloutky, vanilkové aroma a tenkým proudem olej. Nakonec krátce a jemně zapracujte moučnou směs – jen do spojení.
Těsto nalijte na plech (cca 38 × 24 cm) vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Upečený korpus nechte 5 minut vychladnout, poté jej ještě teplý is papírem srolujte a nechte úplně vychladnout.
Náplň:
Vejce a moučkový cukr vyšlehejte metličkou v misce (ne mixérem). Misku položte na hrnec s vroucí vodou (vodní lázeň). Za stálého míchání vařte cca 10 minut, dokud směs nezhoustne – měla by zanechávat stopu na vařečce. Odstavte z ohně, přidejte vanilkové aroma a kávu rozpuštěnou ve vodě. Dobře promíchejte. V případě potřeby ještě krátce přehřejte.