V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.Jednou z mála možností jak získat kvalitnější čokoládu, byl nákup v síti prodejen Tuzex. Tam se daly koupit například originální švýcarské čokolády za 2 tuzexové bony nebo tehdy vzácná Kinder vajíčka s překvapením za půl bonu. Tuzexové bony však nebyly pro většinu lidí snadno dostupné.Běžní Češi tak měli k dispozici hlavně tuzemské čokolády v různých variantách, které se lišily především obalem.
Kam dál?
- Obchody za socialismu: Prázdné regály, fronty na pomeranče, vůně čerstvě umleté kávy a podpultovky
- Joan Collins i v 90 letech vypadá famózně: Alexis z Dynastie zjevně zastavila čas
- Vzpomínáte na populární telenovelu Rosalinda? Jak dnes žije Thalia Miranda. Je jí přes 50 let a vypadá, že objevila lék proti stárnutí
- Televizní soutěže za socialismu: Zpívá celá rodina, Šest ran do klobouku, Deset stupňů ke zlaté i Videostop! Pamatujete si je ještě?








