V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.Jednou z mála možností jak získat kvalitnější čokoládu, byl nákup v síti prodejen Tuzex. Tam se daly koupit například originální švýcarské čokolády za 2 tuzexové bony nebo tehdy vzácná Kinder vajíčka s překvapením za půl bonu. Tuzexové bony však nebyly pro většinu lidí snadno dostupné.Běžní Češi tak měli k dispozici hlavně tuzemské čokolády v různých variantách, které se lišily především obalem.
Kam dál?
- Retro bonbóny Besipky: Sladké kroužky, které kdysi stály jen 70 haléřů
- Zemřela Anna Váchalová (†92). V dětství jí matka uřízla ruce. Celý život zasvětila pomoci druhým
- V 50. a 60. letech bylo běžné, že lidé v Československu chodili do práce i v sobotu. Po jejich pádu začal chalupářský boom
- Dokud to všechno nevypiješ, tak se nehneš! Vzpomínáte na mléko se škraloupem a další blafy?