V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.Jednou z mála možností jak získat kvalitnější čokoládu, byl nákup v síti prodejen Tuzex. Tam se daly koupit například originální švýcarské čokolády za 2 tuzexové bony nebo tehdy vzácná Kinder vajíčka s překvapením za půl bonu. Tuzexové bony však nebyly pro většinu lidí snadno dostupné.Běžní Češi tak měli k dispozici hlavně tuzemské čokolády v různých variantách, které se lišily především obalem.
Kam dál?
- Dokud to všechno nevypiješ, tak se nehneš! Vzpomínáte na mléko se škraloupem a další blafy?
- Obchody za socialismu: Prázdné regály, fronty na pomeranče, vůně čerstvě umleté kávy a podpultovky
- Zavzpomínejme co jsme museli mít jako děti v devadesátkách. Házely jsme koulemi, česaly koně, lepily plakáty, hltaly Bravíčko
- Zavzpomínejte na sladké socialistické nápoje: Ovocit, Amara, Broňa, Citrokola i legendární Kofola