Dětské přesnídávky za socialismu: Oblíbená pochoutka i praktický pomocník v domácnosti

16
Sdílejte

Tento způsob balení se osvědčil natolik, že se používá dodnes. Zatímco ve světě se trh s dětskou výživou rychle rozvíjel, v socialistickém Československu byla situace poněkud odlišná.

Omezený výběr, ale kvalitní chuť

V socialistickém Československu byl trh regulovaný a nabídka produktů značně omezená. Přesto to neznamenalo, že by kvalita nebo chuť výrobků musela nutně trpět. Dětské přesnídávky byly jedním z mála produktů, které si získaly oblibu díky své jednoduchosti a dostupnosti. S rostoucí nabídkou polotovarů, které usnadňovaly práci v kuchyni, se přesnídávky staly běžnou součástí domácností. Zatímco první polotovary byly určeny spíše pro dospělé, dětské přesnídávky si rychle našly své místo na trhu.

Domácí příprava: Struhadlo jako nepostradatelný pomocník

Než se přesnídávky staly běžně dostupnými, mnoho rodičů a prarodičů připravovalo dětem ovocné a zeleninové směsi doma. K tomu sloužilo skleněné nebo plechové struhadlo, na kterém se krouhala jablka, mrkev a někdy i banány. Tyto domácí směsi byly jednoduché, ale chutné. Zeleninové varianty, například dušená kořenová zelenina, však nebyly tak oblíbené a mnozí na ně vzpomínají s menším nadšením.

Jablko jako základní surovina

Jablka byla v socialistickém Československu nejdostupnějším ovocem, a proto tvořila základ většiny dětských přesnídávek. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se skleničky s ovocnou směsí staly oblíbenou volbou ke snídani nebo svačině. Cena jedné skleničky se pohybovala mezi 2,40 a 2,60 Kčs. Kromě čistě jablečných přesnídávek se na trhu objevovaly i další varianty, například broskvové, meruňkové, rybízové nebo hruškové. Tyto kombinace byly oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých.

Kde se přesnídávky prodávaly?

Dětské přesnídávky byly k dostání nejen v běžných prodejnách potravin, ale také ve státních obchodech Ovoce – zelenina. Tyto prodejny nabízely široký sortiment lokálních produktů, jako byla jablka, brambory, cibule nebo česnek, ale také konzervované výrobky z jablek, například mošty, křížaly nebo právě dětské přesnídávky. Zeleninové příkrmy byly na trhu dostupné v menší míře a nebyly tak populární, což znamenalo, že je bylo třeba hledat mezi konzervami. Ve skleněných obalech se začaly objevovat až po uvolnění trhu.

Kam dál?

Vzpomínáte na populární telenovelu Rosalinda? Jak dnes žije Thalia Miranda. Je jí přes 50 let a vypadá, že objevila lék proti stárnutí

Jeden z největších českých komiků Vlasta Burian byl drahou polovičkou přísně hlídán i v kuchyni : Oblíbený pokrm měl ženou zakázaný

Hospody a restaurace za socíku: Nahrazovaly komunitní i společenský život nebo třeba inzertní rubriku: často jste tu sehnali vše – od instalatéra po jakékoli nedostatkového zboží

Zavzpomínejte, co všechno jste měli v minulosti v peněžence

V 50. a 60. letech bylo běžné, že lidé v Československu chodili do práce i v sobotu. Po jejich pádu začal chalupářský boom

Další články