Tento způsob balení se osvědčil natolik, že se používá dodnes. Zatímco ve světě se trh s dětskou výživou rychle rozvíjel, v socialistickém Československu byla situace poněkud odlišná.
Omezený výběr, ale kvalitní chuť
V socialistickém Československu byl trh regulovaný a nabídka produktů značně omezená. Přesto to neznamenalo, že by kvalita nebo chuť výrobků musela nutně trpět. Dětské přesnídávky byly jedním z mála produktů, které si získaly oblibu díky své jednoduchosti a dostupnosti. S rostoucí nabídkou polotovarů, které usnadňovaly práci v kuchyni, se přesnídávky staly běžnou součástí domácností. Zatímco první polotovary byly určeny spíše pro dospělé, dětské přesnídávky si rychle našly své místo na trhu.
Domácí příprava: Struhadlo jako nepostradatelný pomocník
Než se přesnídávky staly běžně dostupnými, mnoho rodičů a prarodičů připravovalo dětem ovocné a zeleninové směsi doma. K tomu sloužilo skleněné nebo plechové struhadlo, na kterém se krouhala jablka, mrkev a někdy i banány. Tyto domácí směsi byly jednoduché, ale chutné. Zeleninové varianty, například dušená kořenová zelenina, však nebyly tak oblíbené a mnozí na ně vzpomínají s menším nadšením.
Jablko jako základní surovina
Jablka byla v socialistickém Československu nejdostupnějším ovocem, a proto tvořila základ většiny dětských přesnídávek. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se skleničky s ovocnou směsí staly oblíbenou volbou ke snídani nebo svačině. Cena jedné skleničky se pohybovala mezi 2,40 a 2,60 Kčs. Kromě čistě jablečných přesnídávek se na trhu objevovaly i další varianty, například broskvové, meruňkové, rybízové nebo hruškové. Tyto kombinace byly oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých.
Kde se přesnídávky prodávaly?
Dětské přesnídávky byly k dostání nejen v běžných prodejnách potravin, ale také ve státních obchodech Ovoce – zelenina. Tyto prodejny nabízely široký sortiment lokálních produktů, jako byla jablka, brambory, cibule nebo česnek, ale také konzervované výrobky z jablek, například mošty, křížaly nebo právě dětské přesnídávky. Zeleninové příkrmy byly na trhu dostupné v menší míře a nebyly tak populární, což znamenalo, že je bylo třeba hledat mezi konzervami. Ve skleněných obalech se začaly objevovat až po uvolnění trhu.