Vlasta Burian, jeden z nejvýznamnějších českých komiků první republiky, byl známý nejen svým hereckým talentem, ale také svou vášní pro dobré jídlo. Jeho manželka Nina však měla na jeho stravování přísný dohled. I když Burian miloval českou a italskou kuchyni, musel se kvůli manželčiným požadavkům vzdát některých svých oblíbených pokrmů, včetně milované koprovky.Burianovi měli v letech 1937 až 1945 osobního kuchaře Jaromíra Trejbala, který byl jedním z nejlepších kuchařů své doby. Trejbal měl za úkol připravovat jídla, která byla nejen chutná, ale také zdravá a vyvážená. Manželka Nina pečlivě sledovala Burianovu váhu a jakýkoli přírůstek na váze mohl znamenat snížení Trejbalova platu. Kuchař, který dříve pracoval i v prestižním hotelu Ritz ve Francii, si vydělával na tehdejší dobu královský plat, ale musel se řídit přísnými pravidly.
Kam dál?
- Co jsme obouvali za socialismu? Jarmilky, prestižky, důchodky
- Za dob socialismu bylo získání vlastního bytu pro mnoho lidí velmi obtížné a bylo považováno za luxus. Na kolik tehdy vyšel byt a jak vypadal?
- Ničivé deprese zapíjel alkoholem. Opilý i ve filmu. František Husák měl na alkohol tajnou skrýš. Zemřel v 55 letech, dodnes je to záhadou
- Letní brigády z dob socialismu, jak je naše děti už nezažijí. Vzpomínáte na ně rádi ?