Jeden z největších českých komiků Vlasta Burian byl drahou polovičkou přísně hlídán i v kuchyni : Oblíbený pokrm měl ženou zakázaný

1227
Sdílejte

Vlasta Burian, jeden z nejvýznamnějších českých komiků první republiky, byl známý nejen svým hereckým talentem, ale také svou vášní pro dobré jídlo. Jeho manželka Nina však měla na jeho stravování přísný dohled. I když Burian miloval českou a italskou kuchyni, musel se kvůli manželčiným požadavkům vzdát některých svých oblíbených pokrmů, včetně milované koprovky.Burianovi měli v letech 1937 až 1945 osobního kuchaře Jaromíra Trejbala, který byl jedním z nejlepších kuchařů své doby. Trejbal měl za úkol připravovat jídla, která byla nejen chutná, ale také zdravá a vyvážená. Manželka Nina pečlivě sledovala Burianovu váhu a jakýkoli přírůstek na váze mohl znamenat snížení Trejbalova platu. Kuchař, který dříve pracoval i v prestižním hotelu Ritz ve Francii, si vydělával na tehdejší dobu královský plat, ale musel se řídit přísnými pravidly.

Kam dál?

Vánoce Husákových dětí: Skleněné ozdoby a méně dárků. Trávili jsme většinu času venku a mezi paneláky vznikala v zimě ledová hřiště

Co se pilo za socíku : Český turek, šípkový čaj i šťáva. Vzpomínáte, jak voněly prodejny potravin, kde téměř nonstop pracovaly kávové mlýnky?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Další články