Pivo versus víno
Pivo bylo v socialistickém Československu nápojem číslo jedna. Bylo levné, dostupné a kvalitní, což z něj činilo ideální nápoj pro štamgasty. Naopak víno bylo spíše problémem – kvalitní vína se téměř nedovážela a domácí produkce nebyla na vysoké úrovni. Mezi nejznámější, ale ne příliš oblíbené značky patřily například Pražský výběr, Bušek z Velhartic nebo Ludmila.
Vinárna Blatnička: místo umělců i tajných
Jedním z vyhlášených podniků byla vinárna Blatnička v Michalské ulici v Praze. Tento malý, ale útulný podnik, který založilo JZD Blatnička, byl oblíbeným místem spisovatelů, herců a dalších umělců. Mezi pravidelné návštěvníky patřili například režisér Oldřich Lipský, herec Josef Kemr nebo Pavel Landovský. Vinárna však přitahovala i pozornost tajné policie, která zde sledovala dění a snažila se získat informace.
Hospody a restaurace za socialismu tak nebyly jen místem pro jídlo a pití, ale hrály důležitou roli v životě společnosti. Byly to prostory, kde se lidé setkávali, diskutovali, navazovali kontakty a utvářeli společenské vazby, které měly často větší význam než samotná konzumace.