Hospody a restaurace za socíku: Nahrazovaly komunitní i společenský život nebo třeba inzertní rubriku: často jste tu sehnali vše – od instalatéra po jakékoli nedostatkového zboží

90
Sdílejte

Pivo versus víno

Pivo bylo v socialistickém Československu nápojem číslo jedna. Bylo levné, dostupné a kvalitní, což z něj činilo ideální nápoj pro štamgasty. Naopak víno bylo spíše problémem – kvalitní vína se téměř nedovážela a domácí produkce nebyla na vysoké úrovni. Mezi nejznámější, ale ne příliš oblíbené značky patřily například Pražský výběr, Bušek z Velhartic nebo Ludmila.

Vinárna Blatnička: místo umělců i tajných

Jedním z vyhlášených podniků byla vinárna Blatnička v Michalské ulici v Praze. Tento malý, ale útulný podnik, který založilo JZD Blatnička, byl oblíbeným místem spisovatelů, herců a dalších umělců. Mezi pravidelné návštěvníky patřili například režisér Oldřich Lipský, herec Josef Kemr nebo Pavel Landovský. Vinárna však přitahovala i pozornost tajné policie, která zde sledovala dění a snažila se získat informace.

Hospody a restaurace za socialismu tak nebyly jen místem pro jídlo a pití, ale hrály důležitou roli v životě společnosti. Byly to prostory, kde se lidé setkávali, diskutovali, navazovali kontakty a utvářeli společenské vazby, které měly často větší význam než samotná konzumace.

Kam dál?

Zavzpomínejte, co všechno jste měli v minulosti v peněžence

V 50. a 60. letech bylo běžné, že lidé v Československu chodili do práce i v sobotu. Po jejich pádu začal chalupářský boom

Džíny versus tesilky: Za socialismu kdo měl rifle, byl in! Tesilky představovaly symbol ponížení

Kdo nekrade, okrádá rodinu! Lidé si přivlastňovali majetek socialistických podniků – od masa po cihly

Vzpomínáte na socialistické pořady pro děti a mládež? Studio kamarád, Magion či Pionýrská vlaštovka

Další články