Tyto pokrmy však často nebyly příliš kvalitní – například roštěnka bývala tvrdá jako podrážka. Přesto byly hospody a restaurace plné. Lidé sem chodili nejen kvůli jídlu, ale především kvůli atmosféře, debatám a setkávání s přáteli.
Kategorizace hospod: od jedniček po trojky
Hospody a restaurace byly tehdy rozděleny do čtyř kategorií. „Jedničky“ byly luxusní podniky, často spojené s hotely, kam běžní lidé téměř nechodili. Naopak „dvojky“ a „trojky“ byly oblíbenými místy pro širokou veřejnost. Tyto podniky se staly symbolem lidové zábavy a mnohé z nich získaly legendární status. Například pražská pivnice U Zlatého tygra byla oblíbeným místem spisovatele Bohumila Hrabala, zatímco Václav Havel často navštěvoval restauraci Na Rybárně nebo hospodu Paroplavba na náplavce, kde dokonce upravoval text petice Několik vět.
Praha ožralá a kulturní význam hospod
Kniha „Praha ožralá“ mapuje historii pražských hospod a jejich význam pro českou kulturu. Spoluautor knihy Radim Kopáč zdůrazňuje, že hospody hrály klíčovou roli už od dob národního obrození. Byly místem, kde se nejen pilo pivo, ale také diskutovalo o důležitých otázkách, včetně myšlenek na národní samostatnost. S trochou nadsázky lze říci, že bez hospod by možná nevznikla samostatná Československá republika.