Hospody a restaurace za socíku: Nahrazovaly komunitní i společenský život nebo třeba inzertní rubriku: často jste tu sehnali vše – od instalatéra po jakékoli nedostatkového zboží

82
Sdílejte

V období 70. a 80. let minulého století měly hospody a restaurace v Československu zcela jinou roli, než jakou známe dnes. Nebyly to jen místa, kam se lidé chodili najíst nebo napít, ale staly se centry společenského a komunitního života. Lidé zde nejen trávili volný čas, ale také řešili praktické záležitosti – od shánění řemeslníků až po výměnu nedostatkového zboží. Tyto podniky tak suplovaly jakýsi „sociální uzel“, kde se dalo sehnat téměř vše.

Jídlo a pití za socialismu

Zatímco dnes je nabídka restaurací pestrá a kvalita jídla často závisí jen na hloubce peněženky, za socialismu byla situace zcela jiná. Vrcholem tehdejší gastronomie byly pokrmy jako játra na roštu, kuřecí plátek s broskví nebo roštěnka s volským okem a hranolky.

Kam dál?

Zavzpomínejte, co všechno jste měli v minulosti v peněžence

V 50. a 60. letech bylo běžné, že lidé v Československu chodili do práce i v sobotu. Po jejich pádu začal chalupářský boom

Džíny versus tesilky: Za socialismu kdo měl rifle, byl in! Tesilky představovaly symbol ponížení

Kdo nekrade, okrádá rodinu! Lidé si přivlastňovali majetek socialistických podniků – od masa po cihly

Vzpomínáte na socialistické pořady pro děti a mládež? Studio kamarád, Magion či Pionýrská vlaštovka

Další články