Hospody a restaurace za socíku: Nahrazovaly komunitní i společenský život nebo třeba inzertní rubriku: často jste tu sehnali vše – od instalatéra po jakékoli nedostatkového zboží

1234
Sdílejte

V období 70. a 80. let minulého století měly hospody a restaurace v Československu zcela jinou roli, než jakou známe dnes. Nebyly to jen místa, kam se lidé chodili najíst nebo napít, ale staly se centry společenského a komunitního života. Lidé zde nejen trávili volný čas, ale také řešili praktické záležitosti – od shánění řemeslníků až po výměnu nedostatkového zboží. Tyto podniky tak suplovaly jakýsi „sociální uzel“, kde se dalo sehnat téměř vše.

Jídlo a pití za socialismu

Zatímco dnes je nabídka restaurací pestrá a kvalita jídla často závisí jen na hloubce peněženky, za socialismu byla situace zcela jiná. Vrcholem tehdejší gastronomie byly pokrmy jako játra na roštu, kuřecí plátek s broskví nebo roštěnka s volským okem a hranolky.

Kam dál?

Vánoce Husákových dětí: Skleněné ozdoby a méně dárků. Trávili jsme většinu času venku a mezi paneláky vznikala v zimě ledová hřiště

Co se pilo za socíku : Český turek, šípkový čaj i šťáva. Vzpomínáte, jak voněly prodejny potravin, kde téměř nonstop pracovaly kávové mlýnky?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Další články