Hospody a restaurace za socíku: Nahrazovaly komunitní i společenský život nebo třeba inzertní rubriku: často jste tu sehnali vše – od instalatéra po jakékoli nedostatkového zboží

833
Sdílejte

V období 70. a 80. let minulého století měly hospody a restaurace v Československu zcela jinou roli, než jakou známe dnes. Nebyly to jen místa, kam se lidé chodili najíst nebo napít, ale staly se centry společenského a komunitního života. Lidé zde nejen trávili volný čas, ale také řešili praktické záležitosti – od shánění řemeslníků až po výměnu nedostatkového zboží. Tyto podniky tak suplovaly jakýsi „sociální uzel“, kde se dalo sehnat téměř vše.

Jídlo a pití za socialismu

Zatímco dnes je nabídka restaurací pestrá a kvalita jídla často závisí jen na hloubce peněženky, za socialismu byla situace zcela jiná. Vrcholem tehdejší gastronomie byly pokrmy jako játra na roštu, kuřecí plátek s broskví nebo roštěnka s volským okem a hranolky.

Kam dál?

Zavzpomínejte na sladké socialistické nápoje: Ovocit, Amara, Broňa, Citrokola i legendární Kofola

Narodili jsme se a prožili jsme: Každý, kdo je narozen v letech 1950 až 1980, si TOTO musí přečíst!

Pamatujete čokolády za socialismu ? Kofila za dvě padesát, tuzexové vzácnosti i podivná nugátová hmota

Pojízdné prodejny za socialismu zásobovaly lidi na vesnicích. Pamatujete? Zboží z Jednoty do každé samoty!

Dětské přesnídávky za socialismu: Oblíbená pochoutka i praktický pomocník v domácnosti

Další články