Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Dejte nakrájenou cibuli do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Nechte cibuli vařit na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud se voda nevsákne cibulovými složkami. Směs scedíme přes sítko, aby se odstranily kousky cibule, a nalijeme tekutinu do šálku. Do čaje můžete přidat med a citron, které zlepší chuť a zároveň dodají další prospěšné látky (vitamin C z citrónu, antibakteriální vlastnosti medu).
Čaj je nejlepší pít teplý, zvláště před spaním, aby pomohl uklidnit kašel a zlepšit dýchání.
Účinky cibulového čaje
1) Podpora imunity:
Cibule obsahuje flavonoid kvercetin , který má antioxidační a protizánětlivé účinky. Pomáhá bojovat proti volným radikálům a podporuje správné fungování imunitního systému.
Má také mírné antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti infekcím horních cest dýchacích.
2) Úleva při kašli:
Slizniční účinky cibulového čaje mohou pomoci zmírnit podráždění hrdla a podpořit vykašlávání hlenu, čímž usnadňují dýchání.
Teplý nápoj také přispívá k uvolňování hlenu a zklidnění dýchacích cest.