Co vyčtete z toalety? Moč, její barva, vůně mohou odhalit mnoho o tom, co se děje uvnitř našeho těla

477
Sdílejte

Pokud pijeme málo tekutin, moč se stává tmavší a její zápach je intenzivnější, což je jasný signál dehydratace. Moč však může odhalit i vážnější zdravotní problémy.

1. Infekce močových cest

Pokud moč silně páchne po čpavku, má nasládlou vůni, je zakalená, tmavá jako jablečný džus nebo obsahuje krev, může to být známka infekce močových cest způsobené bakteriemi. Tyto příznaky byste neměli ignorovat.

Podle profesorky Hany Matějovské Kubešové z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně je při prvních příznacích vhodné zvýšit příjem tekutin na minimálně tři litry denně. Pokud se stav nezlepší, je nutné vyhledat lékaře, který pravděpodobně předepíše antibiotika. Jako prevence nebo podpora léčby se doporučuje konzumace brusinek nebo přípravků s jejich obsahem. Důležitý je také správný pitný režim a hygiena.

2. Problémy s ledvinami

Tmavě hnědá nebo pěnivá moč může signalizovat problémy s ledvinami. Hnědá barva může být důsledkem rabdomyolýzy, což je stav, kdy se svalová tkáň rozkládá vlivem přetížení, zranění, infekce nebo otravy. Tento proces uvolňuje myoglobin, který zatěžuje ledviny.

Pěnivá moč může být známkou proteinurie, což znamená, že se do moči dostávají přebytečné bílkoviny. To může být způsobeno záněty ledvin, neléčeným vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo autoimunitními onemocněními. Léčba závisí na příčině – může zahrnovat antibiotika, fyziologický roztok, léky nebo v pokročilých případech hemodialýzu.

Kam dál?

Imunolog odhalil, který vitamín nás nejlépe chrání před viry: Většina ho přehlíží, ale právě on hlídá naše zdraví

Nespíte dost? Tělo rychleji stárne a hrozí nemoci. Dospávání o víkendu problém nevyřeší, varují odborníci

Co (ne)jíst po šedesátce? Potraviny, které nesvědčí vašemu mozku!

Nechápala jsem, proč nemůžu usnout, mám pořád špatnou náladu a bolí mě hlava. Když mi lékař doporučil TOTO, všechny příznaky zmizely

Vědci varují: Tento běžně používaný lék, může mírně zvyšovat riziko rakoviny!

Další články